Radiosarajevo.ba u Goduši: Ovdje je Merhunisa kovala plan za otmicu bebe

A. S. - N. Ka.
Radiosarajevo.ba u Goduši: Ovdje je Merhunisa kovala plan za otmicu bebe
Foto: N. Katica/Radiosarajevo.ba / Radiosarajevo.ba u Goduši
Goduša, naselje šest kilometara udaljeno od Visokog. Do sinoć, u četvrtak, u 22 sata stanovnici ovog sela pored "piramida Sunca" živjeli su sasvim običnim životom.

Od tada se sve promijenilo. Ustvari, od kada je u selo došla vijest da je u Sarajevu, u hostelu "Ferijalac", uhapšena njihova rodica, komšinica, poznanica Merhunisa Dedić. Ova 28-godišnja supruga Muhameda Dedića, u četvrtak je u popodnevnim satima, oko 14.30, iz kuće Kenana i Lejle Ismailovski u Hadžićima kod Sarajeva otela novorođenče, i udaljila se u nepoznatom pravcu, sve dok je pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo nisu pronašli u ovom hostelu dva sata prije ponoći. 

Inspektori ili novinari

Već na samom dolasku u Godušu primjetno je da su stanovnici ovog sela izuzetno ljubazni. Dvojica mladića nam pomažu oko parkiranja, daju nam savjet i podignutim lajkom daju znak da smo dobrodošli. RadioSarajevo.ba je jedini medij koji je bio danas u ovom naselju.

"Vi ste inspektori ili novinari iz Sarajeva!?", pita nas jedan od njih dvojice i nastavlja dok se kreće prema gradskoj kafani: "Vjerujem da vas zanima Merhunisa Dedić".

Muž žene koja je otela dijete: Njoj neka zakon sudi, ne mogu joj ovo oprostiti

Nakon što smo klimnuli glavom, priča se nastavlja:

"Brate, mi smo iznenađeni. Ne možemo da vjerujemo u ovu priču koja je došla do nas. Merhunisu odlično poznajemo. Znamo je još dok se zabavljala sa rahmetli Kapićem iz Visokog, koji je poginuo prije tri godine".

Na ulicu izlazi i konobar. Ne želi se fotografirati, ali se uključuje u razgovor.

Radiosarajevo.ba u Goduši - undefined

Radiosarajevo.ba u Goduši

"Nemojte misliti da je Merhunisa neka bolesna žena. Ona je izuzetno pametna. Ja je smatram jednom od pametnijih u selu, čim je skovala ovakav paklen plan. Kome može naumpasti takav plan. Hajde, kažite mi. Samo pametnoj ženi", dodaje konobar.

Vrijeme je namaza. Iz lokalne džamije, koja je odmah do glavnog mezarja u selu, izlaze vjernici.  Jedan od njih nam odmahuje rukom, kroz zube je rekao "da ga to ne zanima, iako mu je Merhunisa rodica".

Zaustavlja se Sakib, komšija od Muhameda Dedića i njegovog oca Šerifa, koji je odlično poznavao i Merhunisu.  

"Dediću su čestita porodica, izuzetno vrijedni i sposobni. Velika je to familija, imaju odličan biznis, i Šerifa od njih svih najbolje poznajem. Šta da vam kažem o njoj!? Bila je ok. Znala se poselamiti, koliko znam i pokrila se. Cijeli je ramazan postila. Šta se desilo o njenoj glavi, pa je to napravila ne znam. I ja imam nekih pitanja, ali nije vrijedno sada da spominjem i porodici sjednem na muku. Treba ih ostaviti na miru, da izdrže u ovoj svojoj boli", kaže Sakib.

Pokazuje nam kojim ćemo putem najbrže doći do njihove kuće. Savjetuje da ne idemo automobilom, već da idemo pješke. 

Kuduz i Badema

"Ma, to ti je 800 metara odavde. Dok zapališ cigaretu, kod njih si", priča nam slikovito Sakib, a nas nekako cijela priča podsjeća kao da smo u filmu "Kuduz", u kojoj "bosanski odmetnik" Kuduz sanja lijep život i otvaranje građevinske firme, dok problematična  Badema svoju budućnost vidi kao konobarica.

Dok idemo prema kući Dedića zaustavljemo se ispred još jednog lokala. Ispred kafića su stolice, konobar ljubazno nas nudi kafom. 

"Muhamed je zlatan momak. On ovo nije zaslužio što mu je Merhunisa priredila. Ona se pokrila, ni on ni ona nisu ulazili u kafanu, jer su u vjeri. Ali, Muhamed je kada se saznalo da je Merhunisa kao navodno rodila, što se sada ispostavilo da je slagala, ušao kod mene i kazao da sve koji dođu počastim kafom, sokom ili kolačima i da će on podmiriti račun kada dođe narednih dana. Svima je bilo drago kada su čuli da je postao otac", priča nam konobar.

Jedna od djevojaka koja je bila ispred objekta, kaže nam da je čula da je porodica Dedić, čekajući blizance iz bolnice, opremila kompletnu sobicu za bebe.

"Merhunisina svekrva, Muhamedova mama, kupila je oba krevetića, obojila zidove, pripremila garderobu, benkice, pelene. Željno je čekala dolazak beba. Imala sam priliku pogledati sobicu, preslatka je, a sada ih je zadesila ovakva sudbina. Jaki su oni, vjernici su, izvući će se iz ovog problema", dodaje ova djevojka.

Dolazimo do kuće Dedića. Njihove komšije nas provode do Muhameda Dedića. On nas je dočekao prvi na vratima. Ubrzo izlazi majka, te otac Šerif. 

"Prijatelju, šta da ti kažem... Zadesila nas je velika tuga, ali vjerujem da će nam Bog dati snagu da sve ovo prebrodimo, a nju neka zakon tereti kako je zaslužila. Halala od mene nema", priča nam Muhamed Dedić i pristaje da nam da ekskluzivni intervju i ispriča kako je upoznao Merhunisu prije dvije godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije