Rade Vujić proizvodi pelet od ambrozije: Tonu napravim za 30 KM, a štitim i okolinu

E. H.
Rade Vujić proizvodi pelet od ambrozije: Tonu napravim za 30 KM, a štitim i okolinu
Izum Radeta Vujića iz Srpca, koji proizvodi pelet od nadaleko poznate biljke ambrozije, postao je popularan u cijeloj regiji, jer je otkriveno da je tonu ovog materijala za sagorijevanje moguće proizvesti za svega 30 KM.

U velikoj porodičnoj kući u Sitnešu, jednom od naselja kod Srpca, Vujić je uspio napraviti vlastiti pogon za proizvodnju peleta te postati vjerovatno jedini proizvođač i potrošač peleta proizvedenog od ambrozije.

Riječ je o korovskoj biljki ambroziji ili fazanuši, koju je Vujić odlučio iskorisititi za proizvodnju prijeko potrebnog ogrijeva, te je nakon nekog vremena postao vrlo uspješan u ovom poslu.

"Već nekoliko godina ja sam istraživao šta bi bio najpovoljniji energent za grijanje tokom zime, te sam probao razna goriva. Prvenstveno je to bio prirodni gas, pa sam zatim razmišljao o toplotnim pumpama, te sam na kraju došao i do peleta. Nakon tog odlučio sam kupiti svoje mašine za proizvodnju peleta i sam proizvoditi svoj ogrijev", kazao je Vujić za Radiosarajevo.ba.

Pojasnio nam je i kako je u početku eksperimentirao sa raznim sirovinama od kojih je pravio pelet, te da se iskušao u proizvodnji ovog energenta od drveta, kartona, te čak i ostataka kukuruza. Na kraju, rodila se ideja o iskorištavanju ambrozije u ove svrhe.

"Probao sam praviti pelet od svega i svačega, te sam tražio nešto što bi mi bilo najjeftinije za proizvodnju. Budući da su mi bile dostupne velike količine ambrozije, zahvaljujući mojoj porodici koja se bavi poljoprivredom, iskušao sam ovaj proizvod i nakon dvije godine usavršavanja uspio sam napraviti dobar pelet, koji koristim u svom domu. Zaista sam zadovoljan proizvodom, a proizvodnja gotovo da ne košta ništa, izuzev utrošenog vremena i električne energije koju utroše mašine za proizvodnju", istaknuo je Vujić.

Ipak, do konačnog proizvoda Vujić je morao proći brojne prepreke, te je imao problema sa funkcioniranjem proizvodne linije jer je pokušavao napraviti ovu vrstu ogrijeva od nekonvencionalnih sirovina.

"Nije to baš išlo lako, bilo je problema, ponešto nije radilo kako treba. Ipak, bio sam uporan nisam odustajao i najzad sam usavršio svoju proizvodnu liniju za svoje potrebe. Ove godine, kada klasični pelet od drveta na tržištu dostiže cijenu i do 500 KM uspio sam proizvesti tonu peleta koja košta maksimalno 30 KM. Za proizvodnju jedne tone potrebno je između 10 i 11 sati rada, zbog kompliciranijeg načina proizvodnje, a još uvijek imam i malo problema sa otpadom od peleta, jer imam deset posto gubitaka na kraju sagorijevanja. No, ukoliko uspijem taj proces usavršiti to će biti pravi posao", pojasnio nam je Vujić.

Pošto se ambrozija ne smije i ne može uzgajati, jer stvara nesagledive štetne posljedice po ljudsko zdravlje, ekologiju i poljoprivredu, ovaj vrijedni izumitelj smatra da bi trebao dobiti subvenciju od vlasti, kako bi na efikasan način uništavao ovaj korov.

"Kada bih dobio neku subvenciju i usavršio ovo postrojenje, te kada bi ga još neko napravio pored mene, jasna je računica o koristi za čitavu sredinu. Tada bismo mogli proizvoditi pelet za izvoz na tržište, po veoma povoljnim cijenama, a pozitivni ishodi za ekološki sistem bili bi višestruki", zaključio je vrijedni izumitelj iz Srpca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije