Puštena u rad prva vjetroelektrana u BiH

Fena
Puštena u rad prva vjetroelektrana u BiH
Fena / Puštena u rad prva vjetroelektrana u BiH
Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto pustila je u srijedu u rad vjetroelektranu Mesihovina, jednu od najvećih vjetroelektrana na području jugoistočne Europe i prvu u BiH.

Ukupna investicijska vrijednost tog projekta je oko 82 miliona eura, a kreditna sredstva odobrila je Njemačka banka za razvoj - KFW u iznosu od 71 milion eura, dok je jedan milion osigurala njemačka vlada.

Investitor i vlasnik prvog vjetroparka ove vrste u BiH je Elektroprivreda HZ HB.

"Stojimo danas pred uspješno realiziranim projektom koji ne samo da ima značaj za općinu Tomislavgrad i za Livanjski kanton nego nadilazi okvire i BiH", istaknula je Krišto.

Po njezinim riječima, realizacija ovakvog projekta doprinosi otvaranju novih radnih mjesta i pomoći pri osnivanju malih poduzeća na prostoru BiH.

Istaknula je kako je veseli što je vjetroelektrana otvorena na prostoru Livanjskog kantona jer to područje, po njezinom mišljenju, obiluje prirodnim potencijalima, naročito za obnovljive izvore energije.

Puštena u rad prva vjetroelektrana u BiH - undefined
Generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Marinko Gilja novinarima je kazao kako će električna energija proizvedena u VE Mesihovina poboljšati opskrbu električnom energijom na području na kojem djeluje Elektroprivreda HZ HB.

Za Elektroprivredu HZ HB ova vjetroelektrana znači veći godišnji prihod od oko 20 miliona maraka i tako će sama vjetroelektrana vraćati sve svoje kredite i obaveze, pojasnio je Gilja, dodavši kako će se investicija isplatiti za 15 godina. 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je novinarima kako ova prva vjetroelektrana u BiH pokazuje kojim putem treba ići.

"Sve zakonske pretpostavke BiH usvaja, ali moram priznati da ih sporije realizira. Ova vjetroelektrana gradila se osam godina, ali ovo je početak i put kojim ćemo ići", istaknuo je Novalić te najavio još ovakvih projekata.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije