Puštanje u rad otvorenih podataka u postupcima javnih nabavki

Radiosarajevo.ba
Puštanje u rad otvorenih podataka u postupcima javnih nabavki
Foto: Radiosarajevo.ba / Đenan Salčin

Sistem za elektronske javne nabavke u Bosni i Hercegovini (sistem e-Nabavke www.ejn.gov.ba ) je portal namjenjen za objavu svih obavještenja o nabavci, dodjeli ugovora, poništenju postupaka javnih nabavki te druga obavještenja predviđena Zakonom o javnim nabavkama, koji je obvezan za sve institucije vlasti na svim upravnim nivoima (državni, entitetski i lokalni), javna preduzeća, javne ustanove i asocijacije.

U saopćenju se ističu rezultati rada sistema, ostvarene finansijske uštede i novosti koji se tiču jačanja transparentnosti i profesionalizma u oblasti javnih nabavki. Sistem e-Nabavke koristi 2.420 obveznika primjene Zakona o javnim nabavkama, odnosno ugovornih organa, te 7.680 domaćih i više od 1.000 inozemnih ponuđača koji učestvuju u postupcima. 

U ovoj godini, do danas, objavljeno je više od 35.000 obavještenja na portalu, od čega više 19 200 obavještenja o nabavci i više od 7.420 obavještenja o dodjeli ugovora te dodatno 1883 godišnja obavještenja za neprioritetne usluge.

Dnevno se na portalu objavi između 100-150 različitih obavještenja. Ovaj sistem se kontinuirano razvija.

"Do sada smo razvili modul za elektronske objave koji podrazumjeva objavu svih vrsta obavještenja predviđenih Zakonom o javnim nabavkama; zatim modul e-Tender koji podrazumjeva da se putem portala objavljuju tenderske dokumentacije, što naredne godine postaje zakonska obaveza u svim postupcima javnih nabavki, te modul za elektronsku dodjelu ugovora gdje posebno ističemo podsistem za sprovođenje elektronskih aukcija (e-Aukcija)", navode iz Agencije za javne nabavke.

Sistem za e-Aukcije predstavlja fazu dodjele ugovora. Umjesto da se ugovor dodjeli najpovoljnijem ponuđaču na osnovu inicijalne ponude, svi kvalificirani ponuđači se pozivaju da učestvuju u aukciji, gdje su u prilici podnositi nove cijene, izmijenjene naniže, ili cijene i nove (poboljšane) vrijednosti koje se odnose na određene elemente ponuda. Automatskim metodama ocjenjivanja sistem rangira sve učesnike e-Aukcije.

Ukupan broj e-Aukcija zakazanih u sistemu e-Nabavke u ovoj godini, zaključno s 30. novembrom 2017. godine bio je 4.864, a održano je 2.210 e-Aukcija. Ukupna razlika u cijeni između inicijalnih i konačnih ponuda, odnosno u najvećem dijelu ostvarene budžetske uštede, prije i nakon e-Aukcija u navedenom periodu su 6.872.292,88 KM što predstavlja smanjenje od 6,78 posto u odnosu na inicijalno najpovoljnije dostavljene ponude.

U prosjeku se dnevno kroz sistem provede deset e-Aukcija, a najveći broj održanih e-Aukcija zabilježenih u jednom danu je bio 60.

Kako je kazao gospodin Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH, Agencija je pokrenula još jedan projekat uanprijeđenja sistema e-Nabavke;

"S današnjim danom puštamo preglede podataka o dodjelama ugovora, ali i preglede izvještaja o sklopljenim direktnim sporazumima i ugovorima po konkurentskim zahtjevima, što do sada nije bilo moguće pregledati na portalu. Pregled je moguće napraviti za sve ugovorne organe u Bosni i Hercegovini. Omogućit će se i pregled okvirnih sporazuma s pojedinačnim ugovorima, dodjela ugovora za neprioritetne usluge, npr. hotelske usluge i ugostiteljske usluge, zatim pregled dodjeljenih ugovora koji su izuzeti od primjene Zakona o javnim nabavkama, pregled provedenih e-Aukcija i detalja o istim.

U narednoj godini su planirane i daljnje aktivnosti za unaprijeđenje sistema kao što su;

- Mogućnost pregleda planova nabavki i realizacije ugovora na javnom dijelu portala;
- Mobilne aplikacije sistema e-Nabavke za platforme Android, iOS i Windows, razvijene
primarno za ponuđače koji učestvuju u postupcima javnih nabavki;
- Elektronsko dostavljanje ponuda od strane ponuđača;
- Elektronsko otvaranje ponuda;
- Elektronska evaluacija ponuda.

"Završetkom ovoga projekta očekujemo potpuno informatiziran proces javne nabavke od objave plana nabavke ugovornog organa, provođenja postupka javne nabavke, do dodjele ugovora i praćenja njihove realizacije; pri tome bez ijednog papira i sa 100 posto elektronskom komunikacijom između javnih organa u BiH i ponuđača iz poslovne zajednice“, istaknuo je Salčin.

Također, uvodi se jedna funkcionalnost koja će znatno smanjiti broj postupaka bez obavještenja o nabavci. Agencija će u sistemu uvesti opcionalnu objavu zahtjeva za informativnu ponudu po direktnom sporazumu (postupak za vrijednosti do 6.000KM).

"Na ovaj način ćemo olakšati zainteresiranim ugovornim organima da na jednostavniji način dođu do adekvatne ponude i u postupcima male vrijednosti, a istovremeno pomoći malim poduzetnicima da lakše uđu na tržište javnih nabavki", istaknuto je iz Agencije.

Direktor je naglasio i da su planirane izmjene i dopune postojećeg Zakona o javnim nabavkama, te da je formirana radna grupa za izmjenu Zakona, koja je počela sa radom. Sa svim predloženim izmjenama javnost će svakako biti na vrijeme upoznata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije