Puljić: Ovdje islam nije radikalan, reis Kavazović čuva njegov ugled

Radiosarajevo.ba
Puljić: Ovdje islam nije radikalan, reis Kavazović čuva njegov ugled
Delegacija Austrijske biskupske konferencije, koja je od 5. do 8. marta održala svoje redovno proljetno zasjedanje u Sarajevu, posjetila je reisul-ulemu Huseina ef. Kavazovića.

Zajedno s predsjednikom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinalom Vinkom Puljićem, delegaciju austrijskih biskupa predvodio je predsjednik Austrijske BK kardinal Christoph Schönborn, bečki nadbiskup.

Dajući izjavu za medije u dvorištu Careve džamije, reisul-ulema Kavazović progovorio je o saradnji na međureligijskom planu u BiH te posebno istaknuo zajedničko učešće u jednom teološkom programu Fakulteta islamskih nauka, Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči.

Dodao je da je svima u BiH važna potpora iz Austrije. Napomenuo je da je, koliko mu je poznato, Austrija najveći investitor u BiH. Istaknuo je kako smatra da „naši prijatelji iz Katoličke crkve također imaju, zajedno s nama, ja bih tako kazao, odgovornost za ovaj prostor ovdje“.

„Naše je poslanje da ljudima navješćujemo nadu i da, na neki način, ljude upućujemo na dobro. Naravno, to ćemo činiti zajedno, i mi u Islamskoj zajednici i, naravno, naša braća u Katoličkoj crkvi“, kazao je reisul-ulema Kavazović.

Kardinal Schönborn zahvalio je reisul-ulemi Kavazoviću na prijemu i razmjeni informacija. Napominjući da su u Austriji primili veliki broj izbjeglica iz BiH koje pripadaju svim trima vjerskim zajednicama, istaknuo je da su se ti ljudi „izuzetno dobro integrirani i za nas predstavljaju model dobre integracije“.

„To nam daje nadu da je integracija moguća, da je suživot moguć, da je međukulturni i interkulturni život moguć“, kazao je kardinal Schönborn te spomenuo primjer jedne škole u Beču u kojoj poučavaju katolički, protestantski, pravoslavni, židovski i muslimanski vjeroučitelji.

„To je samo moguće ukoliko postoji uzajamno poštenje, uzajamno razumijevanje i priznavanje“, rekao je kardinal Schönborn.

Zahvaljujući Austrijskom biskupskoj konferenciji za solidarnost i pohod, kardinal Puljić kazao je da žele i kroz posjete vjerskim poglavarima pomoći austrijskim biskupima da „upoznaju našu Bosnu i Hercegovinu“.

„Jasno da na poseban način želimo u Europi dati jasnoću: islam u Bosni i Hercegovini, koji je institucionalan, nije isti s onim radikalnim koji se pojavljuje. I zato sam zahvalan reisul-ulemi koji je javno rekao da se distancira od tih radikala. Time čuva, na neki način, ugled i vjerodostojnost islama u Bosni i Hercegovini. Zato i ovaj naš pohod jeste jedna pozitivna poruka: nama valja zajedno živjeti; dijalog nema alternativu“, istaknuo je kardinal Puljić.

U sastavu delegacije austrijskih biskupa bili su također: dr. Alois Schwarz, biskup biskupije Gurk iz Klagenfurta, dr. Manfred Scheuer, biskup iz Linza, mag. Hermann Glettler, biskup iz Innsbrucka, dr. Hansjörg Hofer, pomoćni biskup iz Salzburga, dr. Peter Schipka, generalni tajnik Austrijske BK i dr. Paul Wuthe, glasnogovornik Austrijske BK. Tijekom razgovora prevodio je dr. mons. Pavo Jurišić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, prenosi KTA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije