Puhovski: Kazne Prliću i ostalima mogle bi biti manje, opet će se zahuktati

A. D.
Puhovski: Kazne Prliću i ostalima mogle bi biti manje, opet će se zahuktati
Hrvatski politički analitičar i univerzitetski profesor Žarko Puhovski dao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba svoju prognozu uoči odluke Haškog tribunala u predmetu "Prlić i ostali".

Naime, u srijedu će Haški sud izreći konačnu presudu u predmetu "Jadranko Prlić i drugi".

Jadranko Prlić, bivši predsjednik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i vlade "Hrvatske Republike Herceg-Bosne" i ostali osuđeni u ovom predmetu (Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pusić) u prvostepenom postupku osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora.

"Iz prakse koju smo zadnjih godina vidjeli, iako je jako teško dati neku prognozu, najvjerovatnije da će biti izbačen dio koji direktno veže Hrvatsku za agresiju na BiH i da će kazne biti smanjenje do nivoa od 13 godina i da će oni veoma skoro ići kućama s obzirom da su već dvije trećine kazne odležali. To mi se čini najvjerovantijim", kazao je Puhovski.

Komentirajući ionako zategnute odnose između BiH i Hrvatske kaže da puno obiljnija situacija između dvije države ne može biti.

"Hrvatska je pod pritiskom člinjenice da ima jako dugu granicu s BiH, a BiH pod pritiskom činejnice da ovisi od Hrvatske želi li ući u EU. Prema tome obje države su objektivno govoreći ucijenjene i nemaju mogućnost da se razmašu kao što bi to nekome poput Bakiru Izetbegoviću ili Kolindi Grabar Kitarović vjerovatno bilo srcu milu", kazao je Puhovski.

Kaže da se pokazuje koliko je pogrešna ambicija bila Vijeća sigurnosti da će Haški sud dovesti do smirivanja poslijeratnih napetosti. 

"Interveniranje istinom uvijek izaziva puno više uznemirenja nego pomirenje. Ja ne očekujem ništa drugo već dodatno zahuktvanja", kazao je Puhovski.

Istakao je i zanimljivu činjenicu kada je riječ o Haškom sudu: Sud je osnovan na Titov rođendan 1993., a bit će zatvoren na Staljinov rođendan 2017.
Inače, Pretresno vijeće izreklo je 29. maja 2013. godine prvostepenu presudu kada je Jadranko Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milivoj Petković su osuđeni na po 20 godina zatvora, a Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina zatvora dok je Berislav Pusić osuđen na 10 godina zatvora.

Prlić je tada osuđen za brojne zločine koje su počinili pripadnici oružanih snaga Hrvatske zajednice (kasnije Republike Herceg-Bosne). U prvostepenoj presudi navodi se da je Prlić znao za teške uvjete u kojima su uhapšeni muslimani držani u zatočeništvu u zatvorima u Dretelju, Gabeli i na Heliodromu.

 

.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije