Puhalo: U slučaju Davida Dragičevića nešto strahovito smrdi, sistem je zakazao

F. Z.
Puhalo: U slučaju Davida Dragičevića nešto strahovito smrdi, sistem je zakazao
Foto: Radiosarajevo.ba / Stanje civilnog društva: Stabilnost i održivost

Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića, mladića čiji je nestanak prijavljen 18. marta, a tijelo pronađeno šest dana kasnije svake noći na Trgu Krajine u centru Banja Luke organizira okupljanje građana na kojem od nadležnih institucija traži da se riješi slučaj ubistva njegovog sina.

U izvještaju Tužilaštva stoji da je "18. marta, oko 4 sata, u Banjoj Luci, u ulici Velibora Janjetovića Janje, u blizini obale rijeke Crkvene, došlo do verbalnog i fizičkog sukoba između oštećenog i osumnjičenih (dva ili tri za sada nepoznata izvršioca) te da je Dragičević, plašeći se za svoj život, bježao od izvršilaca i pao niz strmu obalu rijeke, visine oko 4,5 metra ili su ga izvršioci sa iste obale gurnuli u rijeku Crkvenu", čime je potvrđena sumnja Davora Dragičevića da je njegov sin ubijen.

Socijalni psiholog Srđan Puhalo kaže kako nešto u slučaju Davida Dragićevića "strahovito smrdi" i da je sistem u Republici Srpskoj potpuno zakazao.

"Imamo jednu paradoksalnu situaciju da je Tužilaštvu trebalo 100 dana da formira predmet, odnosno da donese mišljenje da li je to ubistvo ili nije ubistvo. Jako je teško reći šta se desilo Davidu Dragičeviću. Nakon 100 dana mi imamo odluku Tužilaštva u Banjoj Luci što je popriličan paradoks i što dovodi u sumnju rad cjelokupnog sistema i policije i Tužilaštva u Republici Srpskoj u slučaju Davida Dragičevića. Ono je sada okvalifikovano kao ubistvo i tek sada počinje prava priča. Ono što je tu problematično je što je vlast pokušala iznurivanjem taj slučaj minimalizovati i učiniti nevažnim i nebitnim, ali je sasvim jasno da građani Banja Luke, pa možda čak i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine to nisu dozvolili.

Važno je i to što je ovih 100 dana pokazalo da postoji odlučnost ljudi da se ovo istjera do kraja. Mi ne znamo šta se desilo sa Davidom, ali znamo da nešto strahovito smrdi i da je sistem potpuno zakazao. Moramo imati u vidu da su izbori za par mjeseci i da će, čini mi se, vlast uraditi sve da ovaj slučaj što prije završi onako kako oni misle da će to proći mnogo lakše. Međutim, građani su odlučni da to istjeraju na čistac i svaki dan neizvjesnosti i protesta ne ide u prilog vlastima i oni su toga svjesni, pa sada na sve načine pokušavaju da iskontrolišu tu štetu", rekao je Puhalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije