Puhalo: Djeca u osnovnim školama u RS uče da su četnici isto što i partizani

Radiosarajevo.ba
Puhalo: Djeca u osnovnim školama u RS uče da su četnici isto što i partizani
Foto: Armin Durgut/Pixsell / Četnici na Draževini

Srđan Puhalo, psiholog i analitičar, komentirao je za Radiosarajevo.ba okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta danas u Višegradu, pokušavajući objasniti zašto se na četnike u bh. entitetu RS danas "gleda kao na kulturno umjetničko društvo".

"U petom razredu osnovne škole djeca u RS-u uče da su četnici bili pokret otpora u Drugom svjetskom ratu, baš kao i partizani. Zanemarujući sve ono što je taj pokret činio tokom tog rata. Takođe moramo imati na umu da je danas srpski nacionalizam dominantna ideologija, a četnici su samo retro verzija toga", navelo je Puhalo.

Prema Puhalu, postoji nit koja vrlo jasno povezuje pripadnike četničkog pokreta i današnju RS, te da se na tome insistira u javnosti.

"Prema sadašnjim interpretacijama istorije, četnici su branili srpski narod, baš kao što danas je RS garant opstanka Srba u BiH i zato se ne opažaju kao negativci. Pri tome se svjesno prenebregava sve ono što su četnici radili drugim narodima", zaključio je Puhalo.

Podsjetimo, pripadnici Ravnogorskog pokreta okupili su se tako jutros na Trgu palih boraca u Višegradu  i počeli jednodnevno "orgijanje po našim živcima", uznemiravajući i povratnike Bošnjake u ovom gradu i sve antifašiste u zemlji.

Oko 200 spodoba, pripadnika "četničke gerijatrije", odjevenih u crne i druge četničke uniforme i okićeni zločinačkim znakovljem, s dotatkom pokoje brade i kokarde, okupilo se tako u centru Višegrada i zaguslalo i četničke pjesme.

„Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina“, pjeavali su četnici, prenijele su agencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije