Vlakovo: Počela izgradnja prvog krematorija u našoj zemlji

J. Ć.
Vlakovo: Počela izgradnja prvog krematorija u našoj zemlji
Foto: KJKP Pokop / Počela izgradnja krematorija na groblju Vlakovo

Prije godinu dana, iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća za sahrane i upravljanje grobljima Pokop najavljena je izgradnja prvog krematorija u našoj zemlji, međutim, zbog niza problema, među kojima je ponajviše vremena oduzelo prikupljanje dokumentacije, projekt je odgađan.

No, ovih dana priča o izgradnji krematorija ponovo je aktualizirana. 

"Sa zadovoljstvom možemo najaviti početak njegove izgradnje. Teren na kojem će se graditi na groblju 'Vlakovo' već je raščišćen i započela je prva faza izgradnje", rekao je za portal Radiosarajevo.ba generalni direktor KJKP Pokop Goran Cerić.

Počela izgradnja krematorija na groblju Vlakovo - undefinedFoto: KJKP Pokop / Počela izgradnja krematorija na groblju Vlakovo

Kako doznajemo, u prvoj fazi radi se iskolčavanje i izrada armirano-betonske konstrukcije te izmještanje i polaganje kablova koji se nalaze na prostoru izgradnje krematorija, ali i na prostoru na kojem će se proširivati parking, što je također projekat od posebne važnosti.

Prvu fazu izgradnje krematorija, kako nam govori, radi firma Prograd d.o.o. iz Žepča, a iz preduzeća Pokop najavljuju i pripremu za raspisivanje tendera za drugu fazu izgradnje, a koja podrazumijeva i niz pratećih objekata koje jedno savremeno groblje treba imati. 

Počela izgradnja krematorija na groblju Vlakovo - undefinedFoto: KJKP Pokop / Počela izgradnja krematorija na groblju Vlakovo

"Krematorij će sadržavati prostoriju za opraštanje od umrlih, prostoriju za identifikaciju, izložbeni salon, trpezariju, prostor za ljekare i sve ono što savremeno groblje treba da ima", naveli su iz ovog preduzeća.

Prema riječima direktora, interes za ovu vrstu sahranjivanja je u porastu od trenutka kada se počelo govoriti o izgradnji krematorija u našoj zemlji.

"Do sada su se građani rjeđe odlučivali, iako smo ovu uslugu nudili i do sada, s tim da se kremiranje obavljalo u Novom Sadu i Zagrebu - upravo zbog kompliciranog međunarodnog transporta. Sve te komplikacije izgradnjom krematorija na Vlakovu će se izbjeći, a cijena će biti veoma pristupačna", dodao je Goran Cerić za Radiosarajevo.ba.

Osim interesa za ovom vrstom sahranjivanja, posebno treba istaknuti i rješavanje problema zbrinjavanja humanog patološkog otpada, što izgradnja krematorija na gradskom groblju Vlakovo rješava na najbolji mogući način.

Kada će krematorij na Vlakovu biti završen ne može se sa sigurnošću tvrditi, no, za nadati se da građani neće dugo čekati na realizaciju ovog velikog i značajnog projekta.

Inače, na sarajevska groblja godišnje se položi dvadesetak urni.

Prema ranijim najavama, kremiranje i sahrana u Sarajevu trebalo bi biti 20 posto jeftinije u odnosu na regiju - kremiranje i sahrana u Beogradu košta oko 2.000, a u Zagrebu oko 2.500 maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije