Prvi put u Haagu: Zločincu Ćoriću doživotne mjere zabrane

Radiosarajevo.ba
 Prvi put u Haagu: Zločincu Ćoriću doživotne mjere zabrane
FOTO: EPA / Valentin Ćorić

Osuđeni ratni zločinac Valentin Ćorić, bivši ministar unutrašnjih poslova tzv. Herceg-Bosne i zapovjednik Vojne policije HVO-a, danas će biti pušten na slobodu.   

Haaški sud je donio odluku o Ćorićevu puštanju nakon odslužene dvije trećine kazne i on će avionom  iz Amsterdama u 13.30 sletjeti u Zagrebu, rekao je Hini izvor blizak Čorićevoj obrani.

Piše: Faruk Vele 

Kako je portal Radiosarajevo.ba već pisao, Ćorić, osuđen na 16 godina zatvora za ratne zločine u okviru “udruženog zločinačkog poduhvata“ i “međunarodnonog oružanog sukoba“, neće biti potpuno slobodan čovjek.

Tvrde hrvatski mediji: Valentin Ćorić izlazi na slobodu, u Hagu bez potvrde

Po prvi put od osnutka tribunala u Haagu jednom ratnom zločincu će biti uvedene ozbiljne mjere zabrane!

Bude li ih Ćorić za svoga života prekršio, bit će vraćen na izdržavanje preostalih, otprilike, pet godina zatvora.

Naime, u odluci o puštanju bit će navedeno kako su Ćoriću zabranjeni kontakti sa svjedocima, žrtvama i nastupi u medijima, ali ne i dolazak u BiH. Prema neslužbenim informacijama, njemu je zabranjen i politički angažman.

Za ovo su se ponajviše borile žrtve Herceg-Bosne iz Mostara i Hercegovine, koje su proteklog ljeta pisale brojne dopise usprotivivši se puštanju osuđenika Ćorića.

Žrtvama i njihovim porodicama je teško prihvatiti činjenicu da će jedan zločinac biti na slobodi, i to svega godinu nakon pravosnažne presude i maratonskog procesa, ali mjere zabrane doživljavaju kao svojevrsnu pobjedu pravde, kakvu-takvu.

„Ovo je prvi put da organi Haškog suda uslovljavaju izlazak haških osuđenika. Ako Ćorić ne bude poštovao uslove koji su mu određeni, vraća se na odsluženje kazne. S porodicom će biti u Zagrebu, može posjetiti BiH, ali ne smije javno istupati. Za razliku od dosadašnjih slučajeva, ne smiju se sastajati sa svjedocima, kandidovati se itd. Sve su to izdejstvovale žrtve zajedno sa tužiocem Sergeom Brammertzom“, kaže u prvoj reakciji Azra Penava predstavnica porodica ubijenih i nestalih iz Komande Četvrtog korpusa u zgradi „Vranica“.

Porodice ubijenih iz „Vranice“ o puštanju Ćorića: Veličanje zločinačke HZHB

Batlak: Puštanje Valentina Ćorića je uvreda za žrtve!

Na ovaj način će se spriječiti mogućnost da ratni zločinci poput Blagoja Simića budu imenovani na čelo Doma zdravlja, da, poput Sime Zarića ili Fikreta Abdića budu načelnici općina. Neće biti dozvoljeno da, kao Biljana Plavšić, daje intervjue u kojima će pravdati svoja zlodjela i širiti zlo, ili da poput Momčila Krajišnika javno i politički djeluje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije