Prvi put nakon januara zasjeda Predstavnički dom Parlamenta FBiH

Fena
Prvi put nakon januara zasjeda Predstavnički dom Parlamenta FBiH
Prvi put nakon januara zasjeda Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Počela je tematska sjednica o depolitizaciji i budućnosti obrazovanja u FBiH, a planirano je da po njenom završetku, danas počne i druga, vanredna sjednica, s obimnim najavljenim dnevnim redom u kojem su niz zakona, određene strategije, odluke i drugi akti.

Više zakona predloženo je po skraćenom postupku, među njima zakoni o izmjenama ili dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode te Zakona o doprinosima. Po skraćenoj proceduri je predložen i zakon o prestanku važenja Zakona o osnivanju Fonda za pomoć područjima nastradalim od prirodne nesreće.

Među brojnim aktima predloženim u redovnoj proceduri su budući zakon o zaštiti na radu, kao i zakon o osiguranju u saobraćaju. U više preostalih najavljenih tačaka su pojedinačne strategije o razvoju drvne i industrije građevinskog materijala, kao i metalskog i elektro sektora.

Za četvrtak je najavljena i vanredna sjednica Doma naroda koji se također nije sastajao od januara, a predloženi dnevni red se u nekim tačkama podudara s  Predstavničkim domom.

Dosadašnju višemjesečnu pauzu u zasjedanju oba doma Federalnog parlamenta uzrokovale su političke nesuglasice među koalicionim partnerima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije