Prvi put do Kameničkog brda: Učesnici Marša mira danas prolaze najteži dio

L. R.
Prvi put do Kameničkog brda: Učesnici Marša mira danas prolaze najteži dio
0 / Brojnima su pomoć pružile ekipe Hitne pomoći
Danas je posljednji dan Marša mira, pješačkog pohoda koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Učesnici, njih pet i po hiljada, koji su sinoć prenoćili u kampu Mravinjaci, danas će koračati ka konačnoj destinaciji, Potočarima.

"Nažalost, kiša, hladno vrijeme, te težak teren i loši uslovi ostavili su traga na pješacima iz cijelog svijeta. Glavna boljka su žuljevi, zbog kojih je mnogima ukazana prva pomoć", govori za portal Radiosarajevo.ba Damir Hrustić, član Odbora Marša mira.

Ipak, niko od učesnika nema namjeru odustati. Stari, i oni najmlađi, danas će proći najzahtjevnijim dijelom pohoda, a pomoć im pružaju i ekipe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Hrustić podsjeća da će ove godine učesnici Marša mira prvi put prolaziti od Buljima do Kameničkog Brda, putem na kojem je 1995. godine iz zasjede ubijeno gotovo 1.000 Srebreničana. Ranije se ova trasa izbjegavala zbog nepristupačnog i miniranog terena.

"Ovo će biti vrlo zahtjevno. Tu ima mnogo potoka, staza je uska i učesnici se mogu kretati samo jedno za drugim", navodi naš sagovornik.

Dolazak u Potočare, kako je planirano, očekuje se u poslijepodnevnim satima - do 16 sati učesnici Marša mira trebali bi doći do mezarja u Potočarima.

Ove će godine na kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari biti ukopano 35 novoidentifikovanih žrtava genocida u Srebrenici.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ovog 11. jula u Potočarima je 16-godišnji Vesid Ibrić, a najstarija Šahin Halilović, rođen 1924. godine. Ove godine bit će ukopana i jedna ženska osoba, Remzija Dudić, rođena 1975. godine, koja je ubijena u šestom mjesecu trudnoće.

U Identifikacionom centru u Tuzli nalazi se još skoro 170 identificiranih žrtava, ali zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop. U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije