Prvi online protest u BiH: Trgovci traže slobodne dane za praznike

E. H.
Prvi online protest u BiH: Trgovci traže slobodne dane za praznike
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH organizirao online protest

U Bosni i Hercegovini danas je održan prvi online protest radnika.

Organizator ove virtuelne manifestacije bio je Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBIH).

Protesti pod nazivom „Slobodni za praznike!“ simbolično su počeli tačno u podne. Prema podacima Sindikata na protestima je učestvovalo više od 34.000 ljudi.

Cilj protesta je ukazati na potrebu da i radnici i radnice u sektoru trgovine i usluga imaju pravo provesti praznike sa svojim porodicama.

Ovom prilikom na press-konferenciji za medije predsjednica Sindikata Mersiha Beširović kazala je da vlast treba da vodi računa o svim radnicima, a ne samo o onom dijelu koji je njihova glasačka mašinerija.

„Na ovom prvo online protestu Sindikat neće stati, kampanja se nastavlja do kraja maja. Sindikat je uputio i dvije inicijative, jednu Vladi FBiH, a drugu Vladi RS. Vlast u RS smo pozvali na provođenje postojećeg zakona o praznicima, a vlast u FBiH na donošenje novog zakona. Pozivam sve građane da potpišu našu online peticiju koja će biti dostavljena Vladi FBiH i premijeru Fadilu Novaliću. Dajte nam podršku da zatpramo njihov inbox“, naglasila je Beširović.

Dodala je da ukoliko se Vlada FBiH ogluši o zahtjeve, Sindikat će samostalno pripremiti inicijative.

„Započeli smo razgovore s poslanicima u Parlamentu FBiH i drago nam je da razgovaramo sa strankama koje su pozicija i opozicija“, istakla je Beširović.

Ovom prilikom novinarima se obratila i Blaženka Marković, glavna povjerenica Konzum BiH.

„Konzum je odlučan u primjeni zakona, ali poslodavac je vrlo ograničen po ovom pitanju. Mi ne možemo ne raditi dok preko puta nas rade druge prodavnice. Zato moramo imati jedinstven zakon koji će svi poštovati“, kazala je Marković.

Željka Rubinić, regionalna povjerenica STBIH – Regija Hercegovina, kazala je da je situacija vrlo teška.

„Radnici u Hercegovini žive vrlo teško. U FBiH navodno postoji zakon o praznicima, ali se do njega ne može doći i on je naslijeđen iz prošlog sistema. A vlast je ga naknadno korigirala s nekoliko izmjena. Zbog toga je situacija i haotična, treba nam jedinstven zakon koji će biti isti za sve“, poručila je Rubinić.

Dragan Došen, regionalni povjerenik STBIH - Regija Sjeverozapad istakao je da su nedavno vlasti u Banja Luci donijele odluku koja je još više ugrozila prava radnika.

„Odluka se odnosi na rad nedjeljom, a nova pravila kažu da se može raditi do 22 sata, umjesto kao što je to do sad bilo propisano do 16 sati. Nedvojbeno je da se radi o pritiscima na vlast od strane vlasnika trgovačkih centara, a sve na štetu radnika“, istakao je Došen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije