Prvi Kongres: Delegati NBL-a biraju članove Predsjedništva stranke

Fena
Prvi Kongres: Delegati NBL-a biraju članove Predsjedništva stranke
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ibrahim Hadžibajrić

Više od 200 delegata Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) birat će danas na prvom Kongresu te stranke članove Predsjedništva te glasati o izmjenama stranačkog statuta kojima će se, između ostalog, broj članova Predsjedništva povećati s 15 na 17.

Kako je na današnjem Kongresu rečeno, stranka je osnovana iz potrebe da se pokrene, vodi i realizira novo političko djelovanje u cjelini bosanskohercegovačkog društva radi rekonstruiranja i osnaživanja svih oblika političke vlasti u skladu s temeljnim načelima država članica Evropske unije.

Predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić ponovio je da ta politička opcija ostaje pri stavovima da Bosna i Hercegovina treba biti građanska država, dodajući da bi se prije svega trebao ispoštovati Dejtonski mirovni sporazum u punom kapacitetu, a potom u nekom doglednom vremenu raditi na eventualnim izmjenama.

U osvrtu na trenutnu političku situaciju kada BiH godinu nakon općih izbora još čeka na imenovanje novog saziva Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH, Hadžibajrić je podsjetio da je on odmah nakon izbora tvrdio da će BiH upravo godinu čekati na novu vlast.

"Takva situacija ipak je samo posljedica mnogo dubljih uzroka za to, a među njima najveći problem predstavlja važeći Izborni zakon koji ne poznaje institut vanrednih izbora niti elektronsko brojanje glasova. Kada bi se to promijenilo mnogo stvari bi bilo riješeno", dodao je Hadžibajrić.

Ta stranka osnovana je u septembru 2017. godine kao novi politički subjekt koji je inicirao načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić s nekoliko općinskih načelnika i vijećnika koji su na lokalnim izborima 2016. godine pobijedili kao nezavisni kandidati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije