Prva konferencija udruženja Pravda za Davida i svu djecu BiH 12. septembra u Beču

Radiosarajevo.ba
Prva konferencija udruženja Pravda za Davida i svu djecu BiH 12. septembra u Beču
Arhiv / Davor Dragičević

Građanski aktivizam u službi promovisanja značaja i uspostavljanja stvarne vladavine prava u BiH, tema je prve međunarodne konferencije koju organizuje Udruženje „Pravda za Davida i svu djecu BiH“.

Skup je najavljen za 12.septembar u Beču.

„Cilj tog događaja je insistiranje na krivičnoj odgovornosti svih onih koju su činjenjem, ali i nečinjenjem doveli do opstrukcije istrage u slučaju ubistva Davida Dragičevića“, naveli su iz Udruženja Pravda za Davida i svu djecu BiH.

Učesnici konferencije će imati priliku da se upoznaju sa hronologijom slučaja „Dragičević“ s fokusom na spornoj pres-konferenciji, informacijama o Anketnom odboru, aktivnostima policije i Tužilaštva, načinima na koji su vođeni protesti u Banjoj Luci, te, između ostalog, načinu na koji su institucije reagovale.

Udruženje Pravda za Davida i svu djecu BiH djeluje u Beču, a neki od njegovih ciljeva su, kako je navedeno, stvaranje institucionalnog ambijenta za pravosnažno razrješenje ubistva Davida Dragičevića i svih nerazjašnjenih zločina u BiH, promovisanje vladavine prava i zalaganje za usklađivanje zakona BiH sa legislativnom Evropske unije, promovisanje građanskog aktivizma...

Davor Dragičević - undefined

Arhiv: Davor Dragičević

Tu, kako se dodaje, humanitaranu organizaciju Ferechtigkeit für David und alle Kinder von Bosnien und Herzegowina iz Beča osnovali su roditelji ubijenog Davida Dragičeviića.

„Između ostalog, naš cilj je stvaranje institucionalnog ambijenta za pravosnažno razriješenje ubistva Davida Dragičevića, Dženana Memića, kao i svih nerazjašnjenih ubistava i drugih zločina u BiH“, naveli su u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije