Provozali smo se novim talgo vozom: Komfor, Wi-Fi, TV i bife za sve putnike

Enes Hodžić
Provozali smo se novim talgo vozom: Komfor, Wi-Fi, TV i bife za sve putnike
Nakon što je prvi put za sve putnike na liniji Sarajevo - Doboj pušten u rad novi talgo voz, ekipa Radiosarajevo.ba iskoristila je ovu priliku i provozala se "Bh. vozom".

Voz koji ja najavljivan kao revolucija u bosanskohercegovačkom željezničkom saobraćaju od prije dva dana je na šinama u Federaciji BiH, a njegova akvizicija koja je najavljivana godinama čini se da bi mogla biti i opravdana.

Za vrijeme naše vožnje novim talgo vozom, koji je simpatično i simbolično nazvan "Bh. voz", imali smo priliku uživati u komforu i udobnosti koje pružaju vagoni talgo vozova, no za to zadovoljstvo vožnje do Visokog morali smo, osim kupovine karte, izdvojiti novac i za rezervaciju koja košta 3 KM.

No, kada već jednom platite tu rezervaciju i kartu, dobivate numerirano sjedište, na kojem se nalaze funkcionalne utičnice i mali uređaj za lični odabir radijskih stanica koje želite slušati putem slušalica. Također, u svakom vagonu vidjeli smo i TV uređaje, koji u trenutku naše vožnje nisu radili, ali vjerujemo da će putnici uskoro gledati TV program ili filmove na ovim uređajima. A kako bi putnici koji ne vole spavati tokom putovanja mogli dodatno da iskoriste svoje vrijeme, sa zvučnika za informiranje putnika uskoro smo dobili i pristup Wi-Fi mreži, koja je dostupna u svakom vagonu.

Posjetili smo i poseban vagon koji je rezerviran za bife, gdje smo svjedočili zaista pristojnoj usluzi radnika Željeznica Federacije BiH, ali i solidnom asortimanu pića koja možete konzumirati u ovom dijelu voza.

Voz koji je podijeljen na dva razreda, u potpunosti je digitaliziran te vrata vagona otvarate pomoću senzora, dok se oko vas nalaze razni displeji s korisnim informacijama o vožnji i uvjetima u vagonu u kojem se nalazite. Također, u svakom prolazu između vagona postoje i veoma funkcionalni toaleti, koje mogu koristiti putnici.

Također, novi "Bh. voz", tačnije njegov prvi razred, prilagođen je i za osobe s invaliditetom, za koje su stvoreni svi uvjeti, od funkcionalnog WC-a do pristupa samom vagonu, kako bi vožnja bila ugodna i za ovu kategoriju građana BiH.

Sveukupan dojam, koji smo stekli tokom vožnje novim talgo vozom, bio je svakako pozitivan, a kako biste i vi posvjedočili tome, te sami ocijenili izgled i vožnju u "Bh. vozu" u nastavku vam donosimo video naše vožnje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije