Borci pred zgradom Parlamenta FBiH: Tražimo jedinstven registar branitelja

E.H.
Borci pred zgradom Parlamenta FBiH: Tražimo jedinstven registar branitelja
Počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Na početku će se zastupnici izjasniti o zaključcima ranije održane tematske sjednice o iseljavanju stanovništva iz FBiH, a potom treba početi tematsko zasjedanje posvećeno stanju i perspektivama drvno-prerađivačke industrije Federacije BiH.

No, ispred zgrade Parlamenta mirno su se okupili članovi Savjeta branitelja FBiH. Zasad je na tom prostoru stotinjak okupljenih članova koji najavljuju da će pristići više stotina njihovih kolega iz cijele Federacije BiH. Traže da rezolucija o pravima branitelja bude jedna od tačaka dnevnog reda sjednice.

"Očekujemo da danas Parlament usvoji tekst rezolucije o braniteljima u Federaciji BiH koji im je dostavljen. Obje komponente, i hrvatska i bošnjačka. Uglavnom je riječ o nezaposlenim i demobiliziranim borcima. Nas nema mnogo, 50-60 hiljada i mi ne tražimo mnogo. Mi smo vladajućim strukturama predložili rješenje. Sada je njihova dobra volja da rezoluciju uvrste na dnevni red i da se usvoji. Mi tražimo, u rezoluciji, jedinstven registar branitelja, odnosno, da osnova bude broj branitelja s potpisivanjem Dejtonskog sporazuma.

Drugi zahtjev jeste osnivanje jednog boračkog udruženja na nivou FBiH, za razliku od sada preko 1 500 udruženja, čime bi se uštedjelo za finansiranje ove kategorije. Želimo da se donese zakon o boračkom dodatku koji bi se dodjeljivao prema broju mjeseci učešća u ratu, a njegov maksimalni iznos bio bi iznos minimalne penzije. Imamo obećanja opozicionih partija da će podržati rezoluciju ako dođe na dnevni red, a problem nam prave tri vladajuće stranke", kazao je za Radiosarajevo.ba Sead Kličić, demobilizirani i nezaposleni major Armije RBiH, te član Savjeta branitelja FBiH, koji je dodao da ovo nisu protesti već podrška usvajanju rezolucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije