Zakon o PIO-u usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH uprkos protestima

E. H.
Zakon o PIO-u usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH uprkos protestima
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je u srijedu, na vanrednoj sjednici Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, uprkos brojnim protestima velikog dijela građana Federacije BiH.

Riječ je o aktu kojim se najavljuje uvođenje bodovnog sistema za obračun visine penzija u ovom entitetu, ali ukoliko bude usvojen i u drugom parlamentarnom domu važio bi samo za korisnike koji će se penzionirati nakon njegovog stupanja na snagu.

Na početku same sjednice ministar za rad i socijalnu politiku FBiH Vesko Drljača obrazložio je Prijedlog zakona o PIO-u, kazavši sa je cilj ovog zakona stabiliziranje penzionog sistema i omogućavanje pravičnijeg sistema izračuna penzija. Prema njegovim riječima penzija učiteljice s 40 godina radnog staža trenutno bi iznosila 635 KM, dok bi prema novom zakonu ona bila povećana za 37 KM. Tako bi bilo i sa brojnim drugim kategorijama, kao što su policajci ili radnici realnog sektora.

Na to su reagirali zastupnik SDP-a Elvir Karajbić, kazavši kako je Vlada FBiH prezentirala netačne podatke, kojima obmanjuje Parlament i javnost, te da će penzije za buduće penzionere biti manje za oko 30 posto. Sličnu reakciju uputio je i zastupnik DF-a Dženan Đonlagić, koji je kazao da ovo zakonsko rješenje nije dovoljno dobro jer znatno snižava penzije budućim penzionerima.

Nakon svega, Zakon o PIO, sa 50 glasova ZA, tri suzdržana i 21 protiv usvojen je danas u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, čime je završen prvi dio parlamentarne procedure zakona koji je u prethodnom periodu bio važna tema cjelokupne javnosti u ovom entitetu. Ipak, SDP je izrazio sumnju u glasanje pa je uslijedilo pojedinačno glasanje u kojem je zakon konačno usvojen, iako su SDP i DF bili protiv..

Također, na ovoj sjednici bit će razmatrana i dopuna važećeg zakona o policijskim službenicima kojima zastupnici, u vidu zasebnog akta, tretiraju obračun penzija, budući da oni nisu bili zadovoljni bodovnim sistemom iz predloženog Zakona o PIO. Ranije su policajci, zbog takvog statusa, organizirali proteste u Sarajevu sve dok u dogovoru s Vladom FBiH nisu stigli do rješenja.

Ipak, iako je planirano da će se na dnevnom redu ove sjednice naći i Prijedlog zakona o boračkim udruženjima, na zahtjev njegovog predlagača Ismeta Osmanovića (SDA), ovaj prijedlog zakona je povučen s dnevnog reda, uz pojašnjenje da su za raspravu o njemu potrebne dodatne konsultacije.

Nakon ove sjednice i Dom naroda je najavio vanrednu sjednicu za četvrtak, 25. januara, na čijem dnevnom redu će biti Zakon o PIO i dopune zakona o policijskim službenicima, čime bi konačno trebala biti završena višemjesečna procedura u vezi s ovim zakonima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije