Protesti za Dženana Memića: Kome treba država koja će legalizirati ubicu djece?

A. B.
Protesti za Dženana Memića: Kome treba država koja će legalizirati ubicu djece?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Protesti za Dženana Memića

Više hiljada građana okupilo se danas na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu na protestima za Dženana Memića koji je prije dvije godine smrno stradao u Velikoj aleji na Ilidži. Prvi su ovo protesti nakon oslobađajuće presude Kantonalnog suda u Sarajevu u slučaju Ljube i Bekrije Seferovića.

Građani iz cijele BiH još u 17 sati su se počeli okupljati ispred NPS-a, a protesti su počeli u 18 sati minutom šutnje i učenjem Fatihe za smrtno stradalog Dženana Memića i Davida Dragičevića iz Banje Luke.

Okupljenima se na početku skupa obratio Petar Blažić (65), književnik, maratonac i humanitarac, koji je 5. jula krenuo iz Banje Luke pješke u Sarajevo kako bi dao svoj doprinos smrtno stradalim mladićima i na taj način povezao ova dva grada.

Svoj doprinos današnjem skupu, ali i cijelom slučaju dao je maratonac i humanista Mahir Mujić koji je u znak podrške porodicama Dženana Memića i Davida Dragičevića, 4. jula počeo maraton od Sarajeva do Banje Luke dug 200 kilometara. Mujić je danas kazao kako je trčao da bi probudio svijest običnog naroda, za istinu i pravdu.

"Ja sam primjer osobe koja zna šta se desilo  i 'ganjam' pravdu. Enes Malkoč i ja znamo koja je pravdu i kroz šta smo svašta prošli i moramo se boriti. Došao sam da biste vi znali, ako je čista situacija, pravosudni sistem ne radi dobro svoj posao, jer ako ne bude vas nećemo istjerati pravdu, jer ona mora biti dostižna. Borite se za svoju djecu", poručio je danas otac smrtno stradale studentice Selme, Amir Agić.

Govor s vrlo jasnom porukom danas je održao otac stradalog Davida, Davor Dragičević koji je kazao da ovo nije jedini, ali je prvi ispravan način koji on Muriz čine, a to je mirno i dostojanstveno.

"Ukoliko ne budu htjeli ovako, naravno da postoji drugi način za našu djecu koja su ubijena - i za Davida i za Dženana. Nažalost, Muriz se duže bori nego ja, ali im ja neću dati toliko vremena. Moje dijete ne može ubiti ni Bog, niti ga može uzeti. Da li Muriz treba čekati više od dvije godine da bi ovo doživio? Meni moj život bez Davida ne treba da živim 100 godina. David je strunuo, ubili su ga. Muriz ne spava dvije i pol godine, a ja četiri godine. Igram se tužioca, advokata, grobara... Ne rješite li ubistvo Davida Dragičevića, izbora neće biti u Republici Srpskoj. Odlučit će to grupa Pravda za Davida. Kome treba država koja će poslije izbora legalizirati ubicu djece? To su zločinci i ubice. Meni takva država ne treba niti želim živjeti u njoj. Iskopat ću Davida i odnijeti ga negdje gdje će biti spokojan.Dajte podršku Murizu, ubijeno mu je dijete kao i moje", govorio je danas Davor Dragičević.

Jedan od emotivnijih govora danas je na skupu održala Dženanova sestra Arijana Memić koja je kazala kako nikad neće odustati u borbi za istinu i pravdu.

"Nikada se nisam probudila iz ružnog sna. Ne brini Dženane, pravda će doći. Imam sve što mi treba u životu, ali šta će mi sve to kada nema moga Dženana, da podijelim s njim dobro i zlo. Ne morate voljeti ni mene ni Muriza ni Davora, ali morate biti na strani istine i boriti se za nju", kazala je Arijana te se javno zahvalila advokatu Ifetu Feragetu koji ih sve ovo vrijeme zastupa na sudu, kako je kazala, bez ikakve nadoknade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije