Protesti zbog ubistva Edina Zejćirovića: Želimo uvođenje kazne doživotnog zatvora

Radiosarajevo.ba
Protesti zbog ubistva Edina Zejćirovića: Želimo uvođenje kazne doživotnog zatvora
Foto: Otisak.ba / Protesti povodom ubistva Edina Zejćirovića

Danas je u prostorijama Zajedničke advokatske kancelarije „Milićević Darko & Fazlić Mirza“ u Brčkom održana press konferencija povodom mirnog okupljanja za ubijenog Edina Zejćirovića, na kojoj su advokati, punomoćnici porodice Zejćirović, iznijeli svoje stavove i planove, prenosi Otisak.ba.

„Mirno okupljanje nema za svrhu bilo kakav vid pritiska na rad pravosudnih organa, već predstavlja pravo i volju građana da na ovakav način iskažu nezadovoljstvo u društvu, odnosno ukažu na poražavajuće stanje društva u kojem se nalazimo“, kazao je Mirza Fazlić, jedan od punomoćnika, dodajući da porodica Zejćirović ima puno povjerenje u rad pravosudnih institucija, kao i posebnu zahvalnost Policiji Brčko distrikta BiH.

Od Tužilaštva Brčko distrikta BiH očekuju provođenje brze i efikasne istrage, koja bi rezultirala skorim podizanjem optužnice, kvalitetnim zastupanjem, brzim i efikasnim provođenjem postupka od strane suda, te da će se u toku postupka rasvijetliti uloga svakog od četiri osumnjičena za ovo teško krivično djelo i izreći odgovarajuće krivične sankcije, u skladu sa pozitivnim pravnim propisima.

Nakon održavanja press konferencije, ispred zgrade suda je organizovano mirno okupljanje, a jedan od ciljeva porodice, koja je bila organizator, jeste i potpisivanje peticije za uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična djela.

Nakon potpisivanja, peticiju će poslati na prave adrese – zakonodavnim organima ove države, odnosno Skupštini Brčko distrikta BiH, Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska, Parlamentu bh. entiteta Federacija BiH, kao i Parlamentu BiH.

„Kazna doživotnog zatvora ima naglašeno preventivno djelovanje, iskazuje se veća odušnost države u suzbijanju najtežih oblika krivičnih djela, a samim tim raste povjerenje u pravni poredak“, istakao je Fazlić.

Brat ubijenog, Kenan Zejćirović, kazao je da je svrha okupljanja u tome da se iznese mišljenje i kako bi tražili pravdu, ne samo za Edina, nego za svu djecu koja su uzrastu i koji će odrasti u ovoj zemlji.

„Tražimo da se ovo više nikome ne ponovi, da sud osudi ovaj zločin na maksimalnu kaznu, bez pomilovanja. Nažalost, u ovoj zemlji se okupljamo samo kada nas zadesi neka tuga, ali treba da se zajedno borimo protiv ovoga i pozivam narod da osude i da se probude kako bismo živjeli sretnijim životom“, dodao je brat ubijenog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije