Protesti kod VSTV-a: Građani traže ostavke i pravdu, blokiran saobraćaj

Radiosarajevo.ba
Protesti kod VSTV-a: Građani traže ostavke i pravdu, blokiran saobraćaj
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Muriz Memić

Protesti građana ispred zgrade Visokog tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) počeli su danas oko 11 sati.

Građani, među kojima je stigao i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, traže ostavke čelništva VSTV-a zbog, kako se tvrdi, nerada i korupcije.

"Zbog nedostatka sigurnosti i pravde tonemo sve više u siromaštvo u bijedu. Kao rezultat toga vidimo da sve više mladi ljudi bježe odavde, mi hoćemo ovdje da živimo i radimo, samo tražimo uspostavu pravne države i vladivinu zakona i prava. Samo mi sami sebe možemo zaštiti, a ovdje ćemo ostati mirni i dostojanstveni", kazao je Mektić.

Okupljeni građani uzvikuju "Ostavke, ostavke", a automobili koji prolaze obližnjom cestom trubama daju podršku okupljenima ispred VSTV-a. Blokiran je i saobraćaj.

Građanima su se pridružili glumac Emir Hadžihafizbegović i Draško Stanivuković, poslanik u narodnoj Skupštini RS.

Hadžihafizbegović: VSTV je odavno trebao da zatvori Dodika

"Ja sam došao da kao čovjek pružim podršku ovim protestima, da kao građani našemo rješenje za ovu situaciju. Međunarodna zajednica se ponaša licemjerno i ne želi da nam skine ovu luđačku košulju koju su nam stavili 1995. godine. Nismo mi tražili 10 kantona i tri predsjednika nego su nam to oni nametnuli", kazao je Hadžihafizbegović.

Nešto ranije stigao je Muriz Memić,  otac ubijenog Dženana Memića.

Muriz Memić: Nek idu iz pravosuđa nisu sposobni da ovo rade, to su kriminalci

"Ovo je 16. put da pravim proteste da ukažem na kriminal u pravosuđu. 3,5  godina ja govorim da je Dalida Burzić davno potkovana, evo potkovan je i Milan Tegeltija. Mi trebamo vjerovati Tegeltiji, ne trebamo vjerovati svojim očima, sam je pao sam se ubioi,red bi bio da podnese ostavku ako imalo ima morala, a nema. Nek idu iz pravosuđa nisu sposobni da ovo rade, to su kriminalci", kazao je Memić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije