Protesti ispred Ambasade Srbije: Deklaracija iz Beograda je novi oblik genocida

N. K.
Protesti ispred Ambasade Srbije: Deklaracija iz Beograda je novi oblik genocida
Dvadeset i dva građanina danas su se okupila ispred zgrade Ambasade Srbije u Sarajevu, u organizaciji "Bošnjačkog pokreta".

Tako su iskazali svoj protest zbog današnjeg planirano potpisivanja "Nacrta zajedničke deklaracije Republike Srpske i Srbije o opstanku srpskog naroda" koje će biti upriličeno u Beogradu.

Naime, kako je najavljeno iz kabineta predsjednika RS-a Milorada Dodika, on će se danas susresti s Aleksandrom Vučićem u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije, gdje će biti upriličeno potpisivanje dokumenta "Nacrt zajedničke deklaracije Republike Srpske i Srbije o opstanku srpskog naroda".

Prema riječima Sejfudina Tokića iz organizacije Bošnjački pokret, protestno okupljanje ispred Ambasade Republike Srbije ima cilj skretanje pažnje na drastično kršenje Dejtonskog sporazuma.

Protesti_Ambasada_Srbije_RSA01.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Potpisivanje ovoga dokumenta koje je planirano u Beogradu predstavlja drastično kršenje Dejtonskog sporazuma, a posebno jer je u ovom dokumentu predviđeno da se u školama osnovnog obrazovanja u RS-u izučava srpska nacionalna historija, kao i nacionalna geografija što ustvari predstavlja oblik novog genocida, jer oni koji su ga zaista počinili sad bi ga i izučavali kroz obrazovanje u osnovnim školama", rekao je za Radiosarajevo.ba Sejfudin Tokić.

Podsjećamo, ranije su Dodik i Vučić najavljivali da će 15. februara predstaviti "Nacrt zajedničke deklaracije Republike Srpske i Srbije o opstanku srpskog naroda". Trebalo je da taj dokument usvoje i parlamenti u RS i Srbiji, do čega nije došlo.

Također, Dodik je tvrdio da je u pitanju formalni dokument koji će se zvati Aneks sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije