Bošnjački pokret: Ne želimo "tuđmanizaciju BiH" i vraćanje u rat

E. H.
Bošnjački pokret: Ne želimo "tuđmanizaciju BiH" i vraćanje u rat
Ispred zgrade Ambasade Hrvatske u Sarajevu, a povodom službene posjete hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Bošnjački pokret organizirao je proteste.

Kako su naveli organizatori, protesti su organizirani zbog "namjere vodstva susjedne države da politiku međudržavnih odnosa s BiH gradi na principima i ciljevima politike Franje Tuđmana iz perioda 1991. do 1995. godine". 

Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić kazao je da je današnje mirno protestno okupljanje 22 građana BiH, uslijedilo nakon poruka predsjednice Hrvatske Kolinder Grabar-Kitarović i Andreja Plenkovića da će Hrvatska politiku u susjedstvu rješavati kako je to činio Franjo Tuđamn.

"To za nas nije ništa drugo nego tuđmanizacija BiH i vraćanje na period rata u BiH. Svi znamo da su Gojko Šušak i Franjo Tuđman izbjegli presude za udruženi zločinački poduhvat samo zato jer više nisu živi. Predsjednica Hrvatske je dobrodošla u BiH, ali ne s politikom ratnog zločinca koji su u sinhroniziranoj aktivnosti s velikosrpskim agresorom mučili Bošnjake i sve činili da podijele BiH", istaknuo je Tokić.

On je dodao i kako su najave za današnju posjetu ukazale "na neke pokušaje da se kroz izborne zakone naprave ekskluzivne prostore za Hrvate u BiH, kao nova podjela BiH", te je upozorio hrvatsku javnost da se ovakvom politikom u BiH, ali i u Hrvatskoj, "sprečava uključenje BiH u euroatlantske saveze".

"Hrvati u BiH, na čelu s Čovićem su nekoliko puta glasali za proruske inicijative u BiH, što je kontraproduktivno. Slatkorječive izjave koje povremeno iskazuje Grabar-Kitarović mora pokazati na djelu. Ona BiH mora osigurati međunarodno pravo izlaska na more, što se Pelješkim mostom totalno opovrgava. Zatim Hrvatska mora vratiti imovinu BiH na svojoj teritoriji i platiti naknade za korištenje vodnih resursa. Više od 20 godina Hrvatska ne radi na sređivanju granica s BiH jer smatraju da taj prostor nije definiran i ovaj protest je upozorenje za takve stvari. Sve što Čović kaže u Predsjedništvu danas, trebate biti svjesni da je on dobio podršku manje od pet posto građana, te da nema pravo govoriti u ime svih naroda i građana", smatra Sejfudin Tokić.

Prema njegovim riječima, Bošnjački pokret u svakom slučaju želi dobrodošlicu predsjednici Grabar-Kitarović, te ne žele ometati njen protokol. Najavio je da su u ambasadu BiH uputili posebno pismo predsjednici Hrvatske.
 
Kako je kzao Muris Spahić, član Bošnjackog pokreta, danas su se okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog politike koju hrvatska predsjednica provodi na međunarodnoj sceni, kaljajući, kako je rekao ugled Bošnjaka.
 
"Umjesto da se posveti pažnja rješavanju neriješenih pitanja Hrvatske i BiH, ona dolazi da posjeti jedan narod i riješi njegove probleme. Takva politika ima korijene u politici Franje Tuđmana. Bošnjaci se toga plaše što se nakon 22 godine narušavaju krucijalna pitanja između Hrvatske i BiH, posebno kada je riječ o međusobnim granicama i hidroenergetskim potencijalima i morskoj granici, koje bi Hrvatska izgubila rješenjem svih problema. U ovom slučaju slobodni građani u pregovorima današnje gošće nema i to je zabrinjavajuće", istaknuo je Spahić.
 
Protestno okupljanje održano je pod sloganom NE tuđmanizaciji BiH i STOP ruskoj čizmi u BiH 22 godine poslije Daytona, a na njemu su simbolično učestvovala 22 građanina, kao znak da su protekle 22 godine od završetka rata u BiH. 
Protestnici su ispred ambasade Hrvatske u Sarajevu tražili od hrvatske predsjednice da osudi udruženi zločinački poduhvat u BiH te da prestane podržavati hrvatski fašizam iz prošlosti.

Podsjećamo, predsjednica Hrvatske danas boravi u službenoj posjeti BiH i to na dan kada će Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH čiji je kreator HDZBiH.

Riječ je o prijedlogu koji je u proceduru uputio Klub delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH u kojem je ovaj prijedlog i usvojen. Većina političkih stranaka najavila je da neće podržati HDZ-ove izmjene izbornog zakonodavstva te se očekuje da ovaj prijedlog već prekosutra završi parlamentarnu proceduru odbijanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije