Protest tuzlanskih majki: Već 10 mjeseci nije isplaćen dječiji dodatak

Radiosarajevo.ba
 Protest tuzlanskih majki: Već 10 mjeseci nije isplaćen dječiji dodatak
Fena / Protest u Tuzli
Nezadovoljne majke s područja Tuzlanskog kantona danas su mirnom protestnom šetnjom od Ministarstva finansija TK-a do kantonalne vlade iskazale nezadovoljstvo zbog neuplaćenog dječijeg dodatka, koji kasni već deset mjeseci.

Majda Salamović iz Tuzle, jedna je od majki, koja se danas protestnom šetnjom bori za prava svoje djece. Po njenim riječima protesti su organizovani jer je zadnji dječiji doplatak uplaćen u augustu 2015.godine. Dodala je da ima dvoje djece i za svako dijete je dobijala 20 KM mjesečno.

 

Naglasila je da su i ona i suprug na evidenciji Biroa za zapošljavanje, a suprug ponekad radi za dnevnicu kada ga neko pozove i da samo od toga svi članovi porodice žive. “Očekujemo da nam isplate doplatak, ili neka ga ukinu skroz da se ne nadamo više”, poručila je Salamović.

 

Majkama su se danas pridružili i članovi određenih udruženja, ali i predstavnici Centra za socijalni rad Tuzla. Prema riječima direktorice Centra za socijalni rad Tuzla Sonje Brčinović, na području Grada Tuzla ima 1.700 korisnika koji primaju za jedno dijete mjesečni doplatak od 20 KM, ocijenivši da su to svakako mala sredstva, a tako mala sredstva još kasne 10 mjeseci.

 

Ona smatra da Ministarstvo finansija TK-a krši prava ovih korisnika, dodavši da su socijalna prava na trećem mjestu po Zakonu o izvršenju budžeta, ocijenivši da je kantonalna vlada socijalno neosjetljiva.

 

Nedopustivo je da se na ovakvim kategorijama krši Zakon i smanjuju socijalna davanja”, poručuje ona.

 

Predstavnici Udruženja Zemlja djece u BiH također su podržali majke u protestnoj šetnji. “Mi dajemo podršku roditeljima zbog kršenja prava djetete, a koja se odnose na iznimno mali iznos dječijeg dodatka, koji uopće nije dovoljan da bi dijete preživjelo mjesec dana”, rekla je direktorica udruženja Zemlja djece u BiH, Mirsada Bajramović, dodajući da ovaj dodatak primaju porodice koje nemaju nikakvih drugih primanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije