Protest demobiliziranih boraca: Ne idu kući dok im se ne ispune uvjeti

A. B.
Protest demobiliziranih boraca: Ne idu kući dok im se ne ispune uvjeti
Demobilizirani borci Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) danas su se okupili ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH tražeći tako formiranje jedinstvenog registra boraca i ukidanje finansiranja boračkih udruženja i boračkih dodataka.

Više od 200 demobiliziranih boraca u jutarnjim satima stiglo je pred zgradu Federalnog parlamenta gdje su nastavili proteste koje su prethodno započeli ispred zgrade Vlade FBiH, a koji traje već više od tri mjeseca.

Protest za sada protiče mirno, a sve osiguravaju pripadnici Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo (MUP KS-a).

"Saobraćaj se za sada odvija nesmetano", kazali su nam iz MUP-a KS-a.

Jučer su izjavili kako ne namjeravaju napustiti svoje odredište sve dok njihovi zahtjevi, koje su vlastima postavili 12 juna, ne budu ispunjeni.

Borcima iz Sarajeva pridružili su se i oni iz Zenice koji su jutros stigli autobusima. U toku dana očekuje se dolazak većeg broja boraca iz još nekoliko gradova. Borci iz kampa kod zgrade Vlade FBiH traže tri osnovna zahtjeva, a to su usvajanje i objava jedinstvenog registra boraca Armije BiH, borački dodatak, te ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije