Protest opozicije u Banjoj Luci: Ovo je borba dobra protiv zla

Fena
Protest opozicije u Banjoj Luci: Ovo je borba dobra protiv zla
Foto: Slobodan Vasković / Protest opozicije u Banjoj Luci

Opozicija je večeras na protestu u Banjoj Luci iznijela tri zahtjeva - da se omogući okupljanje građana na gradskom trgu, drugi zahtjev je vezan za ekološki problem u banjalučkom Incelu koji je zagađen piralenom, a treći je da se stave na uvid diplome svih zaposlenih u javnom sektoru.

Rok za ispunjenje prvog zahtjeva je prvi sljedeći skup, drugi zahtjev se mora odmah ispuniti, a za treći će pokrenuti i peticiju.

Poslanica Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini RS-a Jelena Trivić je rekla da će natjerati vlast da objavi sve diplome onih koji rade u javnom sektoru te da od svojih zahtjeva neće odustati, jer je to, kako je rekla, borba za pravedniju RS.

Smatra da vlast ne radi ono što joj je ustavna obaveza.

"Demokratija nije samo dan izbora, koje pokradu, već svaki dan i ovo danas. Neće se stvari promijeniti na dan izbora, bitan je svaki dan, sat i svaki sekunda, da radimo za ovu zemlju, svoju djecu, da ne dozvolimo da se neko iživljava nad nama. Nema niko pravo da nas zastrašuje i truje piralenom. Taj problem moraju riješiti", rekla je Trivić.

Poslanik Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković je podsjetio je da je RS imala milijardu maraka od prodaje 'Telekoma', ali da su novci "proćerdani", a samo u zdravstvu dug je viši od milijardu.

U RS-u su, kako je kazao, propale tri banke, a na skupe automobile u proteklih sedam godina vlast je dala 47 miliona maraka, dok su vatrogasna kola iz '70-ih godina.

"Da su radili drugačije bolje bi živjeli. Trebaju nam ljudi s moralom, koji neće otimati od svog naroda, buduće djece...", kazao je Stanivuković.

Tvrdi da piralena ima na četiri mjesta u Banjoj Luci, a ne samo u 'Incelu'.

Peticijom će skupljati potpise kako bi gradske vlasti dozvolile okupljanje na gradskom trgu.

Poslanik u Klubu Srpske demokratske stranke Nebojša Vukanović je kazao da su prošlim protestima uspjeli u ostvarenju jednog cilja – prestala je, kako je naveo, represija policije nad građanima.

Najavio je da će reagovati na sve slične slučajeve.

"Ovo je borba dobra protiv zla. Nadam se da ćemo se osloboditi i da će se vratiti veliki broj onih koji su otišli s ovih prostora", rekao je on, uvjeren da bi se mnoge stvari promijenile ukoliko bi mladi digli glavu i glas.

U zadnjih 15 dana ovo je bio drugi skup opozicije u RS-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije