Protest majki u Banjoj Luci: Nadaju se razumijevanju Željke Cvijanović

AA
Protest majki u Banjoj Luci: Nadaju se razumijevanju Željke Cvijanović
Majke koje smatraju da su nepravedno izostavljene iz prijedloga zakona o dječijoj zaštiti RS-a okupile su se danas na Trgu Krajine nakon čega su došle do zgrade Narodne skupštine Republike Srpske.

One su tako od zastupnika zatražile da uvaže njihove zahtjeve.

Prema prijedlogu zakona koji se nalazi u prijedlogu dnevnog reda posebne sjednice skupštine koja je počela danas u Banjoj Luci nezaposlene majke će dobijati 405 KM za prvo i drugo dijete godinu dana nakon porođaja, te 18 mjeseci za treće i četvrto dijete.

Majkama koje su se okupile u nedjelju i danas je sporan početak primjene jer je predviđeno da naknadu dobijaju majke koje su rodile nakon 1. decembra.

Jedna od nezadovoljnih majki Ana Radukić, izjavila je da je došla da podrži sve majke u RS-u.

"Nismo mi ovdje došle, nas 20, da se borimo za sebe, borimo se za budućnost svoje djece, djece koja će se tek roditi", rekla je ona i dodala da ne traže ništa za djecu koja su starija od godinu dana odnosno 18 mjeseci.

Komentarišući optužbe da se radi o političkom skupu obzirom da ga je predvodio Draško Stanivuković, odbornik PDP-a u Skupštini grada Banja Luka rekla je "zar političari nisu ti koji nas trebaju predstavljati?".

"Kome da se obratimo ako se ne možemo obratiti političarima. Nismo mi nikakav protestni skup neke stranke, ja sam majka prvenstveno i došla sam da se borim za svoje dijete i svu djecu", kaže Radukić.

Anja Kostić takođe majka rekla je da ukoliko ih ne podrže zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a traže sastanak sa premijerkom RS-a Željkom Cvijanović jer se nadaju da bi ih ona, kao majka, mogla razumjeti.

"Ne tražimo ništa za godine koje su prošle. Imam djete koje ima četiri mjeseca i tražim da mi se isplati ostatak mjeseci dok on ne napuni godinu dana", rekla je Kostić.

Draško Stanivuković je naglasio da će sa nezadovoljnim majkama istrajati na ovoj borbi. Komentarišući optužbe da prikuplja političke poene pozvao je sve druge političare da im se pridruže i pomognu.

Nezadovoljne majke i njihove porodice kratko su se zadržale kod zgrade Narodne skupštine RS-a držeći se za ruke, nakon čega su se razišle

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije