Proslava 9. januara: Dodik poručio da želi da RS i Srbija budu jedno

AA
Proslava 9. januara: Dodik poručio da želi da RS i Srbija budu jedno
Uz prisustvo velikog broja građana danas je u centru Banje Luke održan svečani defile u okviru obilježavanja 9. januara, "Dana RS-a", praznika koji je proglašen neustavnim odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

U svečanom defileu od Trga RS-a do Trga Krajine prisustvovali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a i civilnog sektora, ukupno 1.800 učesnika. Između ostalih, tu su bili članovi Boračke organizacije RS-a, studenti koji su nosili veliku zastavu RS-a, pripadnici Civilne zaštite RS-a, pripadnici Gorske službe spašavanja, Lovačkog saveza RS-a, predstavnici Saveza nacionalnih manjina RS-a, poštari, kao i mažoretkinje, dječiji hor Vrapčići, brojna kulturno-umjetnička društva i sportske organizacije.

Defile je počeo postrojavanjem počasne jednice Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a koja je predala raport Miloradu Dodiku, predsjedniku RS-a.

Osim predstavnika Vlade RS-a i Narodne skupštine RS-a, defileu su prisustvovali predstavnici RS-a u institucijama BiH, te Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, Tomislav Nikolić, bivši predsjednik Srbije, Nikola Selaković, generalni sekretar predsjednika Srbije kao i Anatolij Bibilov, predsjednik nepriznate Južne Osetije i princ Aleksandar i Katarina Karađorđević.

Defileu nije prisustvovao Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, kao ni ministri u Vijeću ministara iz Saveza za promjene.

Nakon defilea operaksa pjevačica Biljana Kerkez izvela je hime RS-a "Moja republika" i Srbije "Bože pravde".

Milorad Dodik, predsjednik RS-a u obraćanju rekao je da su danas okupljeni u čast 9. januara dana RS-a "dana kada je srpski narod na ovim prostorima ostvario svoju dugoistorijsku težnju stvorivši RS".

"Stvorili su Republiku Srpsku koja je bila odraz želje za slobodom srpskog naroda bez želje da drugim narodima da ugrozimo ili otmemo slobodu", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima "današnje okupljanje je u čast RS-a, velike ideje da Srbi na ovoj strani Drine formiraju državu".

"Danas kao nekada davno u istoriji srpski narod ima dvije države, ima RS i Srbiju, i danas kada slavimo Dan RS-a zahvalni smo i Srbiji što je kao i uvijek s nama i znaju da smo i mi uvijek sa Srbijom i da želimo da to bude jedno. Oni što su htjeli da nam odlukama nekih sudova zabrane naše postojanje i naš dan moraju da znaju da se ovo ne može da ukine, da ovo okupljanje ne može da nestane. Ovo je u znak našeg poziva za mir u regionu, među svim ljudima, različitim nacijama i vjerama", kazao je Dodik.

Dodik se zahvalio svima, a posebno onima koji njima u RS-u "ne misle dobro jer su ih, kaže, doveli u poziciju da sebi misle dobro i da se ovako tradicionalno Dan Republike Srpske obilježava".

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u septembru 2015. godine Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti 9. januara, datuma koji se u RS obilježava kao "Dan RS-a". Sud je utvrdio kako je 9. januar kao "dan RS-a" neustavan, odnosno da Zakon o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine.

Venecijanska komisija iznijela je stav da je izbor 9. januara za "dan Republike Srpske" podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom, uz zaključak kako nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije.

U septembru 2016. godine u RS-u je proveden referendum na kojem su se građani izjasnili po pitanju "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?". Prethodno je Ustavni sud BiH odbio zahtjev Narodne skupštine RS-a za preispitivanje odluke o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS i donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

Nakon referenduma je Narodna skupština usvojila Zakon o Danu RS-a gdje se navodi da se "na osnovu potvrđene volje građana RS, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike".

Delegati u Vijeću naroda RS-a, sedam njih iz Kluba bošnjačkog i dva i Kluba hrvatskog naroda, 5. januara uputili su apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu RS-a.

U RS-u je danas u okviru obilježavanja 9. januara organizovan niz događaje, a osim svečanog defilea, organizovana je i svečana akademija i prijem u Administrativnom centru Vlade RS-a. Na Trgu Krajine večeras će biti održani koncerti domaćih i gostujućih izvođača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije