Prošla je tužna godina u gradu na Vrbasu: Davidovo srce u rijeci Crkvenoj

Radiosarajevo.ba
Prošla je tužna godina u gradu na Vrbasu: Davidovo srce u rijeci Crkvenoj
Foto: Slobodan Vasković / Pravda za Davida u Banjoj Luci
Na današnji dan prije godinu dana na ušću Crkvene u rijeku Vrbas probnađeno je tijelo Davida Dragičevića banjalučkog studenta koji je nestao 18. marta 2018. godine.

Na tom mjestu danas su se okupili Banjalučani i članovi grupe Pravda za Davida koji su u 11 sati i 45 minuta upalili svijeće za pokoj duše ubijenog 21-godišnjeg mladića.

Svijeće su upalili članovi pokreta koji već godinu dana ne dozvoljava da ovaj neriješeni slučaj ubistva ne ode u zaborav. Svakog dana u proteklih godinu dana članovi grupe "Pravda za Davida" pale svijeće u Banjoj Luci za Davida Dragičevića. Sve je počelo nakon konferencija za medije na kojoj se javnosti obratio čitav vrh MUP-a Republike Srpske, a iznesen je veliki broj nelogičnosti, što je ponukalo građane Banja Luke i Bosne i Hercegovine da izađu na ulice i svakog dana traže "Pravdu za Davida". Pokušali su iz MUP-a ubistvo prikazati kao zades, ali kao i tada, i godinu dana kasnije jasno je da nešto u slučaju David Dragičević baš i "ne štima".

Davor Dragičević, Davidov otac, tvrdi da je njegov sin ubijen 23. marta 2018. godine, a da je prethodno otet 18. marta i držan u zatočeništvu šest dana. Prema njegovim riječima, 24. marta 2018. godine saradnici ubica su Davidovo tijelo položili na suhu pješčanu površinu na adi, koja se nalazi na ušću Crkvene u Vrbas. Davor Dragičević vjeruje kako je u ovaj slučaj uključen vrh MUP-a RS.

Građani su se okupljali na Trgu Krajine (Davidovom trgu), ali je policija 25. decembra odlučila ukloniti Davidovo srce s Trga i zabraniti okupljanja. Uhapšen je Davor Dragičević, majka Suzana Radanović i brojni pripadnici grupe. Potom je 30. decembra održan veliki skup grupe "Pravda za Davida", a nakon toga je policija nstavila s hapšenjem, a Davor Dragičević je nestao.

Nekoliko dana prije druge sahrane Davida Dragičevića (15. marta u Austriji) postalo je jasno da je u Austriji. Podsjetimo, posmrtni ostaci Davida Dragičevića su 12. marta ove godine ekshumirani i po zahtjevu roditelja prevezeni i ponovo sahranjeni u Austriji. Iz grupe "Pravda za Davida" su naveli da i dalje nastavljaju tražiti odgovor na pitanje ko je ubio tog mladića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije