Prosječna plaća u BiH za godinu dana porasla za 3,9 posto

Radiosarajevo.ba
Prosječna plaća u BiH za godinu dana porasla za 3,9 posto
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH u septembru je iznosila je 877 KM i nominalno je viša za 3,9 posto u odnosu na septembar lani, te za 1,7 posto u odnosu na decembar 2017.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, najniža prosječna neto plaća u septembru bila je u pružanju smještaja, te pripremi i usluživanju hrane i iznosila je 547 KM, u građevinarstvu je iznosila 585, dok je prosječna neto plaća u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila 616 KM.

U finansijskim i djelatnostima osiguranja iznosila je 1.432 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.366, a u sektoru informacija i komunikacija 1.273 KM.

Podsjećamo, prema podacima sindikata u BiH, prosječna potrošačka korpa za četveročlanu porodicu u BiH iznosi 2.000 KM. Dakle, ni dvije prosječne bh. plaće nisu dovoljne da pokriju osnovne troškove jedne porodice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije