Propao još jedan sastanak: Nema dogovora o izmjenama Izbornog zakona

Radiosarajevo.ba
Propao još jedan sastanak: Nema dogovora o izmjenama Izbornog zakona
U rezidenciji ambasadorice SAD-a Maureen Cormack u Sarajevu završen je sastanak o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Na sastanak su bili Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović (SDA), Dragan Čović (HDZ), Željko Komšić, Zlatko Miletić (DF), Zukan Helez, Irfan Čengić (SDP) i Anel Kljako (SBB).

Nakon dva sata sastanak je napustio predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji nije bio voljan dati obrazloženje za ovaj potez.

Nagađa se da je Izetbegović otišao zbog ranije preuzetih protokolarnih obaveza na "Sarajevo Business Forumu". U ime SDA na sastanku je ostao potpredsjednik Šefik Džaferović.

Svega 20-ak minuta nakon odlaska Izetbegovića, rezidenciju ambasadorice Cormack napustili su i ostali učesnici. Medijima su saopćili da nije načinjen nikakav pomak u pregovorima.

"Nema ni zareza napretka, ni zareza kompromisa. Ulazeći na sastanak bio sam optimista, a sada sam pesimista. HDZ je ostao pri ranijim stavovima, prema kojima, želi podjelu države", rekao je Zukan Helez (SDP).

"Danas je bilo ideja i da se za ubuduće pozovu predstavnici Venecijanske komisije, pa i State Departmenta. Što se tiče HDZ-a BiH, ta stranka je danas izrazila njene dosadašnje stavove o izmjenama Izbornog zakona, a predstavnici međunarodne zajednice nisu imali nikakve prijedloge", kazao je Šefik Džaferović (SDA).

Naredni sastanak zakazan je za 3. maj, kada se očkuje prisustvo svih predsjednika stranaka .

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije