Propaganda iz komšiluka: "Globus" ponovo piše o Izetbegoviću kao radikalu

Radiosarajevo.ba
Propaganda iz komšiluka: "Globus" ponovo piše o Izetbegoviću kao radikalu

Novi broj Globusa donosi opsežnu analizu Mirjane Kasapović i Ive Lučića o najnovijim tenzijama u Bosni i Hercegovini, vezanim uz pitanje izbornoga zakona u kojoj člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića dovode u vezu s osnivanjem vojske, koja se po njima priprema za novi rat.

Naime, pod naslovom "Bakirova Bosna - tko sprema 'askere' za novi rat" nova naslovnica i izdanje Globusa dobila je brojne kritike zbog nacionalističkih konotacija i neosnovanih teza o spremanju "Bakirove vojske" za rat.

Između ostalog, u ovoj "analizi, Ivo Lučić piše o "Kampu koji je izgrađen uz jezero Jelen na teritoriju Tešnja, tik uz granicu općine Usora s većinskim hrvatskim stanovništvom".

"Osnovali su ga pripadnici vehabijskog/selefijskog pokreta, a polaznici obuke su bošnjački/muslimanski dječaci koji se, po riječima osnivača kampa izrečenim na javnoj televiziji, ‘brinu o svom tijelu i duhu’ i pripremaju se ‘za ono što dolazi’.", piše Lučić u novom broju Globusa.

Globus_Naslovnica.jpg - undefined

Inače,  Ivo Lučić, poznat je po ekstremno desničarskim stavovima koje je potvrdio komentarisanjem presude Haškog suda zločincima tzv. Herceg-Bosne. 

O ovim nacionalističkim konotacijama i neosnovanim tezama koje su iznesene u novom broju Globusa, svoje mišljenje je dao profesor međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti na FPZG-u, Dejan Jović koji smatra da se na taj način kroz medije stvaraju novi neprijatelji, naglasivši da su nedavno za Hrvatsku to bili Slovenci, a sada su Bošnjaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije