Pronađena mina na Stojčevcu nije iz proteklog rata

Radiosarajevo.ba
Pronađena mina na Stojčevcu nije iz proteklog rata
Foto: FUCZ / Na izletištu Stojčevac pored Sarajeva

Povodom pronalaska protivpješadijske mine PMA-3 na području koje vodi od Stojčevca prema koti Šiljak, u sarajevskoj opštini Ilidža, 19. augusta 2019. godine, terenskim uvidom od strane pripadnika Centra za uklanjanje mina u BiH, utvrđeno je da nije u pitanju mina koja je zaostala iz prethodnih ratnih dešavanja, nego sredstvo odbačeno od strane nepoznatih lica.

Šetači na Stojčevcu na planinarskoj stazi pronašli aktivnu protupješačku minu

Isto je zaključeno na osnovu lokacije gdje je ova naprava pronađena, a koja nije obrađivana kroz prethodne projekte deminiranja, te za koju nisu postojale bilo kakve informacije o miniranosti.

Također, kako je riječ o stazi koja je u veoma čestoj upotrebi, sigurno bi jedno ovakvo sredstvo neko ranije uočio i prijavio, a imajući u vidu da se navedena naprava nalazila na samoj površini zemlje, gdje se mogla veoma lako uočiti.

Istovremeno, potrebno je istaći da u prilog ovome ide i činjenica da nije u pitanju cjelovito pronađeno sredstvo, nego naprava iz više dijelova, tačnije poklopca i donjeg dijela, bez upaljača i gumene obloge, te kao takva nije bila spremna za aktivaciju, kao što je juče u više navrata prenijeto putem medija.

Podsjećamo da je opština Ilidža prošle godine i zvanično proglašena lokalnom zajednicom bez minski zagađenih površina, a kao rezultat dugogodišnjeg ulaganja i implementacije projekata deminiranja.

Centar za uklanjanje mina u BiH i dalje apeluje na sva lica da ne odbacuju minsko eksplozivna sredstva, kao i osobe koje uoče bilo kakve slične naprave, bez obzira da li je riječ o ovakvoj deaktivnoj napravi ili sličnom naoružanom sredstvu, da iste prijave i ne rade bilo šta samoincijativno, čime mogu dovesti sebe i ostala lica u neposrednu opasnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije