Promijenjen zakon zbog izbora policijskog komesara MUP-a KS-a

A. B.
Promijenjen zakon zbog izbora policijskog komesara MUP-a KS-a
Uvidom u aktuelni Zakon o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, evidentno je da su promijenjene određene stavke koje se tiču izbora policijskog komesara MUP-a KS-a, tačnije ona u kojoj se navodi članstvo u političkim partijama.

Naime, u Zakonu o unutrašnjim poslovima KS-a od 2000. godine stoji da kandidat za policijskog komesara ne može biti član nijedne političke partije. Međutim, aktuelni Zakon o unutrašnjim poslovima KS-a propisuje kako kandidat za komesara ne može biti član političke stranke u posljednjih pet godina.

viber image1.jpeg - Promijenjen zakon zbog izbora policijskog komesara MUP-a KS

Zakon o unutrašnjim poslovima KS-a iz 2000. 

Jasno je to navedeno u Članu 35. Zakona o unutrašnjim poslovima KS-a, koji nalaže da kandidat nije bio član političke stranke, niti je na bilo kojem nivou, niti je bio postavljen na bilo koju poziciju u organima vlasti od političke stranke u posljednjih pet godina.

Zakon je očito promijenjen da bi pojedini kandidati mogli aplicirati na poziciju prvog čovjeka sarajevske policije, a od dva kandidata koja su ostala za izbor, jedino je aktuelni v.d. policijskog komesara Mevludin Halilović bio stranački čovjek.

viber image4.jpeg - Promijenjen zakon zbog izbora policijskog komesara MUP-a KS

Zakon o unutrašnjim poslovima KS-a iz 2016.

On je naime u svom mandatu federalnog ministra za unutrašnje poslove od 2003. do 2006. godine bio član Stranke demokratske akcije (SDA) te je evidentno kako je zbog ovih činjenica promijenjen Zakon o unutrašnjim poslovima KS-a kako bi Halilović mogao konkurirati na poziciju policijskog komesara.

Ako sve bude teklo prema planu, Vlada KS-a bi tokom ovog mjeseca trebala izabrati između Halilovića i Hrvata. Ranije je Nezavisni odbor za imenovanje policijskog komesara obavio razgovore s kandidatima, a na poziciju je bio prijavljen i Fahrudin Halač koji nije zadovoljio kriterije konkursa.

Podsjećamo da je Vlada KS-a krajem novembra prošle godine smijenila dotadašnjeg policijskog komesara, na prijedlog ministra za unutrašnje poslove KS-a Vedrana Mulabdića. Smjena se dogodila nakon disciplinskog postupka koji je vođen protiv bivšeg komesara Ćosića, a do imenovanja novog komesara na ovo mjesto privremeno je imenovan dotadašnji načelnik Sektora uniformirane policije KS-a Mevludin Halilović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije