Prognoza Accuweathera za ljeto: BiH prijete oluje s grmljavinom i suša

Radiosarajevo.ba
Prognoza Accuweathera za ljeto: BiH prijete oluje s grmljavinom i suša

Servis AccuWeather objavio je danas veliku ljetnu prognozu za cijelu Europu. Prošle su godine za područje BiH najavili vruće i pakleno ljeto - i pogodili. Hoće li i ove?

Valovi vrućine i opasnost od požara u Francuskoj, Njemačkoj i na sjeveru Italije.

Tokom ljetnih mjeseci u dijelovima zapadne i centralne Europe očekuju se dugi periodi velikih vrućina. Najviše temperature zraka u tim će razdobljima prelaziti 32 stepena Celzijusa u Toulouseu i Lyonu, Milanu i Firenci te Frankfurtu i Berlinu, javlja Index.hr.

Najekstremnije vrućine dovest će do raste temperatura i do 38 stepeni Celzijusa na jugu Francuske i na sjeveru Italije.

"Postoji zabrinutost od pojave dugotrajnog toplinskog vala kasnije tokom ljeta, u augustu, koji bi mogao biti iznimno opasan za stariju i mlađu populaciju", kazao je meteorolog AccuWeathera Alan Reppert. "Duga opasnost bit će i loša kvaliteta zraka koja će posebno utjecati na starije i one lošeg zdravstvenog stanja", dodao je meteorolog Tyler Roys.

Kao posljedica velikih vrućina na ovim se područjima očekuje suša, zbog čega bi moglo doći do izbijanja velikih šumskih požara. Iako se očekuje ispodprosječna količina padavina, ovom području prijete i povremene jake grmljavinske oluje.

Razorne i opasne oluje u Poljskoj, Češkoj i Bjelorusiji

I dok će dijelove centralne i zapadne Europe poharati samo mjestimične jake oluje, istočnu Europu čeka niz opasnih grmljavinskih oluja tokom cijelog ljeta.

Kombinacija iznadprosječno visokih temperatura i vlažnog zraka koji će pristizati s Mediterana dovest će do stvaranja jakih grmljavinskih nevremena na području od istočne Poljske i Češke pa sve do Bjelorusije.

"Najviše će oluja biti u poslijepodnevnim i večernjim satima", kaže Roys.

Najveći rizik od opasnih oluja prijeti Pragu, Wroclawu i Varšavi te Minsku. Ove oluje pratit će orkanski vjetrovi i poplave, što bi moglo dovesti do velikih poremećaja u saobraćaju. Najjače oluje mogle bi dovesti i do stvaranja tornada.

Ostala područja kojima također prijete razorne oluje su Muenchen i Dresden, Beč i Vilnius.

Česte grmljavinske oluje i opasnost od poplava prijetit će cetralnim, istočnim i južnim i jugozapadnim dijelovima Bosne i Hercegovine, dok Posavina i Krajina su pod prijetnjom velikih suša i visokih temperatura.

Veći dio Europe može očekivati sušnije ljeto od prosjeka, ali južni dijelovi Italije i Balkana bit će pogođeni učestalim grmljavinskim nevremenima. Veliki dio BiH ima rizik od grmljavinskog nevremena.

Uz mogućnost čestih grmljavinskih nevremena, najveća opasnost ipak će biti poplave. Područja poput Rima, Napulja, Tirane i Sofije bit će pogođena velikim nevremenima koja mogu izazvati i po život opasne poplave, upozorava AccuWeather.

Na ovim se područjima očekuju dugi periodi s obilnom kišom. Mogla bi trajati i danima.

Toplo, suho ljeto od Velike Britanije do Belgije i Holandije.

Dugi periodi toplog i sušnog vremena obilježit će ljeto u Velikoj Britaniji, na sjeverozapadu Francuske, u Belgiji i Holandiji.

Valovi vrućine mogli bi pogoditi jug Francuske i sjever Italije. Iako će ova topla razdoblja trajati dugo, ipak neće biti opasnosti od požara ili paklenih vrućina i temperaturnih rekorda.

"Ovo će ljeto biti jedno od tri najtoplija u zadnjih 10 godina na ovom području", kaže meteorolog Roys.

Suša od Ukrajine do Hrvatske

Suša će ovog ljeta biti veliki problem za područja od Ukrajine pa sve do Hrvatske i sjevernog Balkana. Nakon kišovitog ožujka, uslijedio je sušni april i takvo bi se vrijeme trebalo nastaviti i tokom većeg dijela ljeta.

"Ozbiljna suša nakon hladnog februara i početka marta mogla bi dovesti do velikih šteta na poljoprivrednim površinama", upozorava AccuWeather.

U nekim dijelovima Balkana i Ukrajine moglo bi doći i do nestašice pitke vode. AccuWeather napominje da se i u ovom području očekuju valovi vrućine, iako oni neće biti izraženi kao prošlog ljeta.

"Normalno" ljeto u Španjolskoj i Portugalu

Iako će na području Španjolske i Portugala biti vrućih dana, ovo će ljeto biti "normalnije" nego proteklih godina, kada su to područje poharale velike vrućine.

Očekuje se i iznadprosječna količina padalina, što bi trebalo spriječiti pojavu velikih požara kakvima smo svjedočili proteklih godina.

Dakle, AccuWeather za područje BiH predviđa sušno, ali ne rekordno vruće ljeto. Veći dio BiH mogao bi biti pogođen nevremenom praćenim grmljavinom dok Posavini i sjeverozapadnom dijelu BiH prijeti suša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije