Profesor Dževad Jahić o negiranju bosanskog jezika na RTS-u: To je stvar patologije!

Radiosarajevo.ba
Profesor Dževad Jahić o negiranju bosanskog jezika na RTS-u: To je stvar patologije!
FOTO: AA / Dževad Jahić

Programski savjet Radio-televizije Srbije (RTS) odbacio je zahtjev Bošnjačkog nacionalnog vijeća da ta medijska kuća osnuje redakciju na bosanskom jeziku, prenose danas agencije pozivajući se na list „Politika“.

RTS odbacio zahtjev za program na bosanskom jeziku: Govor Bošnjaka nije zaseban

Piše: Faruk Vele

No, u ovom slučaju nije samo riječ o odbijanju da se poštuju dobre prakse da se na javnim servisima jedne države daje prostora formiranju redakcija na jezicima manjina, već se otišlo u korak dalje – u negiranje samog jezika!

Uloga SANU-a

Na RTS-u su, kako je navedeno, ocijenili da „nisu ispunjeni lingvistički, kulturni i pravni uvjeti da se lokalni govor Bošnjaka u Raškoj oblasti smatra zasebnim jezikom, različitim od zvaničnog srpskog“.

I to se, da stvar bude opasnija, saopćava na 30. godišnjicu zlokobnog govora Slobodana Miloševića na Gazimestanu kada je najavio da smo „ponovo u bitkama i pred bitkama“.

Time se samo nastavlja poznata politika negiranja bosanskog jezika i države BiH koju je ranije nekoliko godina potvrdila i Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) kada je zvanično iznijela stav o navodnom nepostojanju bosanskog jezika!?

List „Politika“ navodi da je RTS odlučio odbaciti ovaj zahtjev nakon, opet znakovito, konsultacija s Odborom za standardizaciju srpskog jezika, Odjeljenjem za srpski jezik i književnost Srpske akademije nauka i umetnosti, Maticom srpskom i Katedrom za srpski jezik i južnoslovenske jezike Filološkog fakulteta.

„Oslanjajući se na stavove ovih institucija, Programski savjet je na sjednici 21. juna donio odluku da zahtjev ne bude prihvaćen i da takav zaključak dostavi upravi, menadžmentu i redakcijama RTS-a, kao i Bošnjačkom nacionalnom vijeću“, navodi se u tekstu malicioznog zaključka RTS-a, te dodaje:

„Uz puno uvažavanje legitimnosti zahtjeva Bošnjaka u Raškoj oblasti koji do sada nisu imali primjedbe na razumljivost jezika kojim im se obraćaju novinari RTS-a, u ovom slučaju nisu ispunjeni lingvistički, kulturni i pravni uvjeti da se lokalni govor Bošnjaka u Raškoj oblasti smatra zasebnim jezikom, različitim od zvaničnog srpskog jezika“.

Dr. Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist i pjesnik, kazao je za Radiosarajevo.ba da su stavovi RTS-a ortodoksne laži i gluposti.

Negiranje države

Jer, kako kaže, smiješne su tvrdnje o razumijevanju jezika, jer „razumijevanje nije nikakav kriteriji postojanja“.

„To su nevjerovatne podvale! Njihova je stvar da imaju trajnu strategiju, političku i ideološku, da negiraju nešto što ne postoji i što je historijska kategorija. Naši problemi su, međutim, druge vrste. Mi se ne možemo osvrtati na nekoga ko ima strategiju negiranja, jer to je već apsurdno i patologija. To je nešto što je već psihološka kategorija. Ali, problemi koji se javljaju u Srbiji, politički, ideološki, naučni, su problemi koji izlaze izvan Srbije i bh. entiteta RS, da bi se ostvarilo nešto što traje 150-200 godina na ovim prostorima. Mi u BiH moramo se organizovati u dva pravca. Da u naučnim istinama i pameti, što je fakt, branimo državu BiH. Jer, tu se, prije svega, negira država BiH. S druge strane, negira se i sam bošnjački narod“, rekao je Jahić.

Dodao je kako se nada da će Srbija proći kroz sve svoje krize, koje se, na nesreću, odražavaju na sve nas u regionu, i da će napokon naučna pamet, lišena opterećenja i ideologije, zauzeti svoje pozicije.

„Negiranjem drugoga vi ustvari otkrivate svoje velike probleme. Jer koja misao i dostignuće može negirati nešto što je historija ostavila. To su ideološko-političke stvari koje nas u BiH mnogo koštaju“, zaključio je Jahić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije