Profesor David Pettigrew: Šta čeka visoki predstavnik, vrijeme je da djeluje

Fena
Profesor David Pettigrew: Šta čeka visoki predstavnik, vrijeme je da djeluje

Bosna i Hercegovina se suočava s preprekama koje destabiliziraju državu i regiju. Prepreke poput negiranja genocida, glorificiranja osuđenih ratnih zločinaca, govora mržnje i prijetnji otcjepljenjem spriječavaju neophodni ključni proces izliječenja i izgradnje države u postgenocidnom društvu.

Istaknuo je to David Pettigrew, profesor filozofije i studija za proučavanje holokausta i genocida s američkog Southern Connecticut State University (SCSU), koji je danas kao uvodničar redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca 'Krug 99' govorio o temi "Blokade razvoja postgenocidnog društva i države Bosne i Hercegovine".

Upozorio je kako neuspjeh međunarodne zajednice u riješavanju spomenutih prepreka "omogućava Republici Srpskoj (RS) da nastavi i dalje slijediti svoj osnivački genocidni cilj etničke homogenosti".

U tom se kontekstu kritički osvrnuo na (ne)djelovanje visokog predstavnika u BiH, ocijenivši kako je BiH postgenocidno društvo u kojem je prioritet trebao biti zaštita preživjelih od psihološke boli i ponovne traumatizacije.  

"Još veću tragediju neuspjeha visokog predstavnika predstavlja to što svi aspekti nastavka genocida, koji su ugrađeni u kulturu RS, predstavljaju klasične predznake sljedećeg mogućeg genocida protiv nesrba u BiH...Zbog nedjelovanja visokog predstavnika BiH i dalje 'visi' na nemogućem pragu između nastavka genocida putem kulturnih i političkih sredstava i prijetnje drugim genocidom", konstatirao je Pettigrew, potcrtavajući kako se međunarodna zajednica mora suočiti sa sramotom vlastitog neuspjeha da preuzme odgovornost, a kako bi odgovorila na prijetnje miru.  

Pettigrew_krug_99_AA_004.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Upitao se - šta čeka visoki predstavnik, poručivši kako je vrijeme da djeluje.

Detaljno elaborirajući različite aspekte aktuelnog stanja, Pettigrew je zaključio kako visoki predstvanik nije uspio da efikasno odgovori na sve dublju krizu, podsjećajući na sadržaj njegovih izvještaja podnesenih Vijeću sigurnosti UN-a u kojima visoki predstavnik taksativno navodi vlastitu zabrinutost za postupke i izjave u RS, koji predstavljaju prijetnju miru, polazeći od osporavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, a u čemu, kako navodi,  prednjači predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Visoki predstavnik je (u izvještajima) konkretno naveo prijetnje secesijom/otcjepljenjem, negiranje genocida u Srebrenici, te, također, komisije koje su uspostavljene za Srebrenicu i opsadu Sarajeva, zatim formiranje rezervnog sastava policije, kao i kupovinu 'dugih cijevi' za policiju RS. Izrazio je zabrinutost kako okupljanje ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu otežava povratak izbjeglica, što je u suprotnosti s Anexom 7 (Daytonskog sporazuma), te upozorio na totalitarna dešavanja u RS", navodi uvodničar, istaknuvši kako se radi o dešavanjima koja su trebala motivirati visokog predstavnika da poduzme odgovarajuće, konkretne korake.     

Mišljenja je kako je visoki predstavnik u izvještajima UN-u tokom posljednjih deset godina ponavljao vlastitu zabrinutost zbog prijetnji miru koje dolaze iz RS, ali da na te prijetnje nije efikasno odgovorio.

Upozorio je, istovremeno, kako glorificiranje osuđenih počinitelja zločina, kao i zabrana postavljanja spomen-obilježja žrtvama u RS-u sprječavaju mogućnost za pomirenje na lokalnom nivou i predstavljaju prepreku zajamčenom pravu na povratak, uz napomenu kako se diplomaskim djelovanjem trebalo omogućiti postavljanjem spomen-obilježja žrtvama na mjestima zločina poput Foče, Omarske, Prijedora, Trnopolja..., "na isti način kako su uspostavljeni Memorijalni centar Potočari i mezarje".   

Pettigrew_krug_99_AA_003.jpg - undefined

Foto: Anadolija

"Zbog nedjelovanja visokog predstavnika preživjeli se psihološki napadaju svakodnevno putem kulturnih praksi - negiranja genocida i govora mržnje, sprječavanja povratka nesrba u njihove ranije domove, takoreći, kulturološkim genocidom. Na ovaj način osnivački genocidni impuls RS nastavlja i dalje da progoni preživjele... Ova genocidna kultura s nacionalističkim i fašističkim tendencijama kontinuirano cvijeta u RS od 1995. godine", precizirao je.

Dodao je kako o tome svjedoče i najnovija dešavanja, navodeći da je u protekloj sedmici u tom bh. entitetu postavljena provokativna ploča kojom se demoniziraju muslimani u Srebrenici, te mural, kojim se glorificira Draža Mihailović, u Foči. 

Na ozbiljnost situacije s kojom se suočava Bosna i Hercegovina ukazao je i predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović, najavljujući da će ova asocijacija tokom ljeta pažljivo pratiti dešavanja u i oko BiH, te da će na jesen pozvati sve nevladine organizacije i aktere civilnog društva, pa i političke stranke da se, konačno, masovnim demonstracijama iskaže nezadovoljstvo aktuelnim stanjem i uputi jasna poruka za zaustavljanje genocidnih politika i stvaranja pretpostavki za nove sukobe. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije