Prof. Imamović o uništavanju stećaka: Ovo je vandalizam, udaraju na temelje Bosne

Radiosarajevo.ba
Prof. Imamović o uništavanju stećaka: Ovo je vandalizam, udaraju na temelje Bosne
FOTO: Facebook / Nekropola u Kreševu

Prof. dr. emeritus Enver Imamović, ugledni bh. historičar i arheolog, u razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže da se pred našim očima odvija sistematsko uništavanje kulturno-historijskog blaga ove zemlje!

Profesor Imamović, renomirani arheolog, istraživač sa ekspedicija širom svijeta, ratni direktor Zemaljskog muzeja, sedmogodišnji predsjednik Savjeta muzeja i član UNSECO-ve komisije, čovjek koji je u nemogućim uslovima spašavao bh. blago, očajan je pred slikama koje vidimo danas.

Piše: Faruk Vele

Sa njim smo razgovarali povodom najnovijeg primjere skrnavljena nekropole u Kreševu na što je ukazao naš kolumnista, bh. novinar i pisac Dragan Bursać. Stećke ne uništavaju samo u Kreševu, njih razaraju i u Istočnom Sarajevu, na Palama, na lokalitetu Zagrobnice u općini Sapna.. Na lokaciji Mladice u Lukavici na nekropoli podižu hotel! Zbog nemara građevinskih radnika kod Tomislavgradu su uništena dva stećka... I tako svakog dana.

Bageri uništavaju nekropolu stećaka u Kreševu

Bageri nad blagom

U najnovijem, po mnogo čemu šokantnom slučaju, na nekropoli sa 85 stećaka i 17 grobova bit će izgrađena Policijska stanica?! Zbog izvođenja radova Društvo za zaštitu kulturno-historijskih i prirodnih vrijednosti je podnijelo krivičnu prijavu zbog, prema njihovim riječima, nepoštivanja kulturno-historijskog nasljeđa. Oni koji rade pravdaju se kako se vjerovalo da je nekropola potpuno nestala prije više od stotinu godina, ali otkrivena je u septembru prešle godine u Kreševu.

"Bageri uništavaju nekropolu stećaka u Kreševu! Nekropola je sastavljena od čak 82 stećka i jedna je od najvećih. I koga pozvati, policiju? E pa ne može policija, jer bageri uništavaju naše kulturno blago, da bi sagradili novu policijsku stanicu. To opština, MUP, vlasti kantona i država, uništavaju sami sebe, naše kulturno nadlijeđe i sve nas. Ko nas je kleo nije dangubio!", napisao je Bursać.

Dokle su steći, tu je i Bosna. Sudeći po razmjerima razaranja jednog od simbola države Bosne i Hercegovine, imamo mnogo razloga za brigu.

"Imamo, nažalost, događanja koja svako razumno biće, bio pismen ili nepismen, mora uznemiriti i zabrinuti. Nisu u pitanju samo stećci. Riječ je o sistematskom uništavanu cjelokupnog kulturno-historijskog blaga naše zemlje, i to, zamislite, u 21 stoljeću. To blago, recimo, stećci, preživjelo je 700-800 godina. Prošli su Prvi svjetski rat, Drugog svjetski rat, zadnji rat, da bi se danas bili uništavani. Butmir, Kotorac, Kreševo, Pale  Istočno Sarajevo...., stećci su najviše na udaru vandalizma i destrukcije", istakao je profesor Imamović.

Imamović dodaje da se nekropola u Kreševu spominje još u 19. stoljeću, i da ima izuzetan značaj.

"Tu su otkriveni ostaci Romaničke crkve iz 11. ili 12. stoljeća. Prošle godine započelo je istraživanje kolega sa Arheološkog instituta. Međutim, strukture koje su započele objekt Policijske stanice Kreševo, nastavile su da rade bez arheologa. Kako sam informiran, da bi osigurali neko pokriće, angažirali jednog našeg studenta arheologije da on, navodno, kao stručno lice ide za bagerom i gleda šta se dešava!?", čudi se ugledni stručnjak.

Krivična prijava

Prema njegovim riječima, "to je jedan vandalizam koji je teško opisati".

"Prvo, radi se o krivičnom djelu. Radi se bez znanja nadležnih komisija za zaštitu spomenika. Tim prije ovo je besprimjeran vandalizam jer su stećci pod zaštitom države i UNESCO-a. Ono što je još gore jeste da institucije države koje su zadužene da čuvaju blago spore, inertne, neodlučne. Svi, od zavoda zaštite spomenika kulture na svim razinama do Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Zašto oni ne reagiraju na sve to!? Potrebno podnijeti krivičnu prijavu protiv nadležnih institucija koje su dužne da štite spomenike, a ne štite, iako je u pitanju nacionalno blago", naglašava Imamović.

Prema njegovim riječima, potrebno je podići sve svjesne i odgovorne ljude kako bi se zločin nad bh. baštinom zaustavio!

"Na ovakav način ostat ćemo bez spomenika, svjedoka naše prošlosti. Dio ovog blaga se uništava iz ideološko-političkih i vjerskih razloga. Drugi razlog je destrukcija iz nekulture. Jer ne znaju šta uništavaju!? Možda ti ljudi znaju pisati, možda imaju i diplome, ali oni ne znaju značaj stećka. Za njih je stećak kao neki kamen iz rijeke. No, odgovorna je vlast, institucije. Za razliku od Komisije u kojoj su bili pokojni moj kolega Dubravko Lovrenović, Amra Hadžimuhamedović i ostali, ova Komisija ne radi ništa", zaključio je Imamović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije