Kenan Dautović: Geopolitički kodovi u nastupu predsjednice RH u Izraelu

Radiosarajevo.ba
Kenan Dautović: Geopolitički kodovi u nastupu predsjednice RH u Izraelu
Foto: Privatni album / Prof. dr. Kenan Dautović

Iako je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, a poslije jednodnevne konfuzije i brojnih reakcija, danas odlučno demantirala navode izraelskog Jerusalem Posta da je Bosnu i Hercegovinu nazvala "nestabilnom zemljom" koja je "pod kontrolom militantnog islama", jasno je da njezina retorika u kontekstu naše države nije novijeg datuma, da nije pitanje jedne izjave, te da već odavno ima obrise strategije s prilično jasnim političkim ciljevima. Nažalost, štetnim po BiH.

Piše: Faruk Vele

Tim prije jer je u međuvremenu novinarka Jerusalem Posta Greer Fay Cashman za medije izjavila da ostaje pri navodima koje je iznijela u svojem tekstu, te da predsjednica RH zaista jeste iznijela sporne izjave!

Kolinda tvrdi: Nisam rekla da je BiH pod kontrolom militantnog islama

Prof. dr. Kenan Dautović, profesor Odsjeka za sigurnosne i mirovne studije FPN-a Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i predavač na Američkom univerzitetu govori za Radiosarajevo.ba u kojem kontekstu treba posmatrati nastup predsjednice Grabar-Kitarović u Izraelu.

"Ja mislim da je potrebno promotriti ovaj događaj u kontekstu diplomatske prakse koja govori na neki način, po sebi, to jeste da li je posjeta jednodnevna, dvodnevna ili višednevna. Dakle, sama činjenica da je predsjednica RH u trodnevnoj posjeti Izraelu govori sama po sebi o ozbiljnosti i dubini onoga što se očekuje od tih, prije svega, bilateralnih odnosa. Prije svega mislim da je predsjednica RH rješavala bilateralne Hrvatske i države Izrael u svjetlu činjenice da nije realizirana kupnja 12 aviona F-16 od čega su bila velika očekivanja. A koliko sam mogao razumjeti, razgovaralo se i o podizanju određenih spomen-obilježja vezano za Holokaust, to jeste Drugi svjetski rat, što ima svoju historijsku težinu", govori profesor Dautović.

Podsjetio je da svaka posjeta ima svoju regionalnu, globalnu i lokalnu dimenziju.

"U globalnom pozicioniranju Republike Hrvatske, posebno uoči predsjedavanja Europskom unijom, čini mi se da je Izrael prepoznat kao jedan od strašenih partnera Hrvatske. Jer, ovo je treći susret dva predsjednika dvije država. U tom kontekstu, tu nema ništa sporno i to je normalna praksa. Ja isto tako razumijem da je Izrael poželjan partner Zagrebu i zbog njihovog odnosa sa SAD-om i sa onom 'mekom moći' koju Izrael ima u međunarodnim odnosima, tako da je taj dio potpuno nesporan, potpuno korektan", navodi naš sagovornik.

Prema Dautoviću, treću dimenziju posjete treba iščitavati u svjetlu predstojećih predsjedničkih izbora u RH, gdje se predsjednica RH zasigurno pozicionira u odnosu na svoje konkurente u narednoj izbornoj utrci.

Uz nedvosmislenu ogradu da komentira samo ono što je mogao pročitati u izraelskim medijima, pod uvjetom da je to definitivno tačno, profesor Dautović ističe da je BiH stavljena u jedan kontekst koji je, najblaže rečeno, nepriličan.

"Ono što se iz tih geopolitičkih kodova može iščitavati jesu dvije matrice koje su, zaista, vrlo opasne i indikativne. Prva, da se u narativ koji se veže za BiH čak odlazi i od terorizma te se ide u militantni islam. To je po meni jedna kovanica koja je mnogo šira, mnogo opasnija i inidikativnija i koja u svakom slučaju ima za cilj da dezavuira ono što je stvarna istina u državi BiH. Nikako se ne možemo složiti da militantni islam, pogotovo ovaj militantni dio, u bilo kojoj formi egzistira u BiH.

Naravno, kao sigurnosni ekspert, kad kažete 'militantni islam', militantno implicira određeno nasilje, u najavi, u mogućnosti. Kad se to iščitava, to nikako nisu dobre poruke. Druga stvar, kad se igra na sigurnu kartu 'zajedničkog neprijatelja', Izraela i SAD-a, te Irana, stavljanje BiH u taj militantni islamski konflikt podrazumijeva da se BiH, čiji su Sjedinjene Američke Države strateški partner broj 1, na neki način dovodi u pitanje, dovodi u problematiziranje, što opet može imati vrlo teške posljedice na duže staze", upozorava dr. Dautović.

Podsjeća da sve političke ličnosti imaju svoje programe, političke orijentire.

"Međutim, ono što je uvijek problematično jeste koji je to narativ i koja je to ideologija se nastoji učitati u ono što rade zvaničnici. Ja mislim da tom prilikom treba biti jako oprezan i ovakva retorika sasvim sigurno izlazi izvan dnevne politike i izazivanja reakcija na suprotnoj strani, koja već znate kako će se dešavati, nego se ovi kodovi politički moraju dubinski iščitavati... Meni se ova dva koda čine vrlo simptomatičnim i nedobrodošlim kad je u pitanju odnosi dvije susjedne i prijateljske zemlje", ističe prof. Dautović.

Zaključuje da se teško boriti protiv takvih predrasuda koje su skovane kroz ovaj narativ.

"Ja nisam slučajno kazao da iza narativa stoji ideologija, a ideologije su uvijek problematične", zaključuje profesor Dautović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije