Produženi vikend: Evo gdje su gužve na granici, ali BiH ima još jedan veliki problem

A. S.
Produženi vikend: Evo gdje su gužve na granici, ali BiH ima još jedan veliki problem

Produženi vikend zbog praznika 1. maja, kao i početak sezone godišnjih odmora, mogao bi donijeti prvi val višesatnih čekanja na graničnim prijelazima.

Prema informacijama do kojih je došao portal Radiosarajevo.ba trenutno najveća gužva nije na graničnim prijelazima, već kod tunela Vranduk nedaleko od Zenice.

To sam nam potvrdili i u Bosanskohercegovačkom auto-moto klubu (BIHAMK) večeras nešto prije 18 sati.

„Imamo veliki broj poziva građana i vozača. Svi upiti su uglavnom - do kada će čekati u dugim kolona ispred tunela Vranduk, iz Zenice ili iz pravca Doboja. Sve vozače molimo za strpljenje ili da za putovanje izaberu neki drugi alternativni pravac da bi bez problema stigli do želje destinacije“, kazala je za Radiosarajevo.ba Amra Musagić, iz Operativnog centra BIHAMK-a.

velika_kladusa_prijelaz_granica.jpg - undefined

FOTO: Mojusk.ba: velika_kladusa_prijelaz_granica.jpg

Prema najavama kilometarske kolone se očekuju i na graničnim prijelazima. Građani koji putuju na Hrvatsko primorje, ka jugu naše zemlje, najčešće se odlučuju za granični prijelaz Doljani.

Prepororuka je alternativni prijelazi - Bijača i Gabela - Gabela Polje, a tu su i Crveni Grm, Orahovlje i Zvirići.

„Na Doljanima se danas čeka manje od 30 minuta, ali su povremena duža čekanja na sjeveru BiH. To se odnosi na granične prijelaze u Orašju, Gradišci i Brodu“, dodala je Musagić.

Pred prvomajske praznike očekuje se povećanje broja vozila ne samo na granicama nego i na cestama u zemlji i u većim gradovima. Još veća gužva očekujem se prvog dana vikenda, posebno prema jugu.

„Naš savjet je da svi oni koji se odluče na putovanje da prije polaska, pogledaju stranice BIHAMK-a i HAK-a (Hrvatski autoklub) sa video nadzorima i izaberu granični prijelaz na kojem ima najmanje gužve“, naglasila je Musagić.

Što se tiče graničnih prijelaza između Hrvatske i Slovenije, prema informacijama iz HAK-a, najduža čekanja su na prijelazima Bregana i Macelj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije