Produžen moratorij na otplatu kredita u Federaciji BiH

F. V.
Produžen moratorij na otplatu kredita u Federaciji BiH
Foto: Ubbih.ba / Jasmin Mahmuzić

Agencija za bankarstvo na današnjoj sjednici Upravnog odbora u Sarajevu donijela je odluku o produženju moratorija na kredite u Federacije Bosne i Hercegovine, potvrdio je za Radiosarajevo.ba direktor Agencije Jasmin Mahmuzić.

Upravni odbor je, naime, usvojio Odluku o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem COVID-19, kao i odluku o privremenim mjerama koje lizing društva i mikrokreditne organizacije primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom.

Predmetnim odlukama osiguravaju se stabilnost i kontinuitet djelovanja subjekata bankarskog sektora u svrhu ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih panemijom COVID-19, kao i djelovanje u cilju očekivanog oporavka privrede, kazali su nam u Agenciji.

Odluka o produženju moratorija na kredite u FBiH - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Odluka o produženju moratorija na kredite u FBiH

Potrebne mjere iz odluka podržavaju mogućnost moratorija na otplatu kreditnih obaveza, modalitete prilagođavanja načina i dinamike otplate kreditnih obaveza i druge oblike podrške klijentima subjekata bankarskog sektora koji su direktno ili indirektno pogođeni negativnim ekonomskim efektima, navodi se u odluci.

Zahtjev i za primjenu mjera iz ovih odluka mogu se podnositi bankama, mirkokreditnim organizacijama i lizig društvima do 31. decembra ove godine.

"Agencija za bankarstvo FBiH naglašava da će i u ovim vanrednim okolnostima, a u okviru svojih nadležnosti činiti sve u svrhu zaštite građana, privrede i stabilnosti finansijsog sektora", kazali su u Agenciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije