Izetbegović pisao Inzku i PIC-u zbog Dodikovih izjava

Radiosarajevo.ba
Izetbegović pisao Inzku i PIC-u zbog Dodikovih izjava
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), a koje se tiče izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Pismo prenosimo u cjelosti:

"Ekselencije,

dana 7. jula 2017. godine, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, u svom govoru na javnom skupu u Bratuncu, u prisustvu velikog broja ljudi, među kojima su bili i zvaničnici iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, rekao je:

"Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražile i samo usmjeravale svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način...".

Radi se o najopasnijoj izjavi jednog visokorangiranog zvaničnika u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas, koja predstavlja direktan udar na Anex VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i na odredbe iz člana II Ustava BiH vezane za nediskriminaciju i izbjeglice i raseljena lica.

Iz navedene izjave nedvosmisleno proizlazi da Milorad Dodik smatra da su Bošnjaci do 1992. godine bili okupatori na Drini, pa ih je valjda zbog toga trebalo protjerati iz njihovih vjekovnih domova i nad njima počiniti ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, te da njihovo Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine zagarantirano pravo na povratak predstavlja "ponovnu okupaciju" tog dijela Bosne i Hercegovine, koju treba spriječiti.

Navedena izjava je vrhunac višegodišnjeg sistematskog i programskog djelovanja Milorada Dodika kojim on izaziva i raspiruje strah, nesigurnost, mržnju, razdor i netrpeljivost među narodima i građanima Bosne i Hercegovine, te kojim bahato i bezobzirno ruši i podriva sve što je u općem interesu Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda i građana: mir, stabilnost, pomirenje, reforme, unutrašnje i vanjske integracije.

To i takvo djelovanje Milorada Dodika obilježeno je, između ostalog, stalnim i agresivinim negiranjem genocida, odlikovanjem i veličanjem onih koji su pravosnažno presuđeni ili im se sudi za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, prijetnjama otcjepljenjem entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine, podrivanjem, kršenjem i nepoštivanjem suvereniteta Bosne i Hercegovine, njenih državnih institucija i njihovih ustavnih i zakonskih nadležnosti, ovlaštenja i odluka, naročito državnih pravosudnih, odbrambenih i sigurnosnih institucija, poput Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Tužilaštva BiH, Oružanih snaga BiH i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, koje su temelj i garancija pravne i fizičke sigurnosti ove države i njenih naroda i građana.

Imajući u vidu sve naprijed navedeno, od vas, kao od ovlaštenih predstavnika međunarodne zajednice odgovornih za sprovedbu i poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u cjelini, tražim da bez odlaganja i bez rezerve upotrijebite sve ovlasti, sredstva i resurse koje imate i koje su neophodne da konačno zaustavite ovo višegodišnje anticivilizacijsko, antidejtonsko i protuustavno djelovanje Milorada Dodika.

Upozoravam vas da je krajnje vrijeme da konkretnim i odlučnim mjerama odgovorite na ovu po mir, sigurnost i napredak Bosne i Hercegovine najozbiljniju i rastuću prijetnju", navodi se u pismu Bakira Izetbegovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije