Pročitajte sadržaj pisma koje su dobili članovi Predsjedništva BiH

Anadolija/Radiosarajevo.ba
Pročitajte sadržaj pisma koje su dobili članovi Predsjedništva BiH
Foto: EPA-EFE / Guus Shoonewille
Međunarodni sud pravde u Haagu odbio je zahtjev Bosne i Hercegovine za reviziju presude protiv Srbije iz 2007. godine, potvrđeno je u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića u Banjoj Luci.


Sud je, kako je rečeno, razmotrio mišljenja članova Predsjedništva BiH, koja su iznijeli u svojim pismima.

Ocijenjeno je da Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako "nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida".

Ovu informaciju potvrdili su i iz kabineta člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Oni su potvrdili autentičnost pisma koje je članovima Predsjedništva BiH upućeno iz Međunarodnog suda pravde u Haagu, koje prenosi Avaz:

"Poštovani,

Vezano za moje pismo od 24. veljače 2017. godine (br. 148182), u kojem sam tražio od Predsjedništva BiH da pojasni problem o kojem sam pisao, čast mi je, po naputku Suda, informirati vaše ekscelencije o sljedećem:

Nj. e. Mladen Ivanić, predsjedatelj Predsjedništva BiH,

Nj. e. Dragan Čović, član Predsjedništva BiH

Nj. e. Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH

Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima.

Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. veljače 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija).

Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom 'Aplikacija za reviziju Presude od 26. veljače 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)'.

Primite, gospodo, izraze mog najdubljeg poštovanja.

Philippe Couvreur, Registrar"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar za vanjske poslove BiH Igor Crnadak sazvali su za poslijepodne vanrednu konferenciju za novinare u Banjoj Luci. 

Javnosti će se, kako je najavljeno iz njegovog kabineta, poslijepodne u zgradi Predsjedništva BiH obratiti i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije