Pročitajte pismo Majki Srebrenice upućeno švedskoj kraljevskoj porodici

Radiosarajevo.ba
Pročitajte pismo Majki Srebrenice upućeno švedskoj kraljevskoj porodici
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Protest ispred Ambasade Švedske zbog Nobelove nagrade za Petera Handkea

U Sarajevu je danas održan protest ispred Ambasade Švedske zbog odluke da se Nobelova nagrada za književnost dodjeli Austrijancu Peteru Handkeu. Tom prilikom Majke Srebrenice su dostavile pismo namjenjeno švedskoj kraljevskoj porodici.

Pismo u cijelosti prenosimo:

Pismo Vam pišu Majke srebrenice. Ako ste zaboravili, mi smo Majke koje tragaju za kostima voljenih osoba, 25 godina poslije genocida u Srebrenici. Možete li na trenutak zamisliti šta se desi kada majka pronađe jednu ili dvije kosti djeteta? Možete li to učiniti? Možete li zamisliti da se majka raduje kada pronađe kost svog djeteta? Ta djeca nisu rođena bez glave ili nekog drugog dijela tijela. Mi, majke, zahtjevamo zamišljenu pravdu. Ne prestajemo progoniti zločince, svjedočimo pred međunarodnim i nacionalnim sudovima. Pokušavamo ponosno i dostojanstveno odgojiti naše potomke. Učimo naše mlade ljude da ne zaborave i da ne mrze. Učimo ih da pravda bude naša osveta, molimo se u majčinskim suzama da se Srebrenica više nikada ne dogodi.

"Dodijeliti nagradu Handkeu je isto kao i dodijeliti priznanje za ratni zločin"

Naša najteža borba je ona protiv poricanja genocida. Negatori genocida se obrušavaju na nas, prijete nam i fizički nas napadaju. Negiraju naše postojanje. Vrijeđaju nas glorifikacije ubica i silovatelja, time se pokušava počiniti drugi genocid nad nama. Istina, nije nam lako, ali nećemo se predati dok smo živi. Izvor zla je zvanična politička retorika Srbije i njenih političkih sljedbenika u našoj zemlji, Bosni i Hercegovini.

Petera Handkea je Nobelovom nagradom nagradila vaša Akademija. Handke je član Akademije nauka i umjetnosti Srbije za koju smo na svjedočenjima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju čuli da je bila izvor zla i raspada Jugoslavije. U proteklih 25 godina, Handke nas konstantno vrijeđa negirajući genocid i podržavajući ratne zločince i njihove zločine. Dodjelom Nobelove nagrade Handkeu podržavate naše ponižavanje i negiranje, podržavate prošle, sadašnje i buduće kriminalce i teroriste.

Znamo da ste čuli i da sve znate o tome, zato vam se i obraćamo. Znamo da možete spriječiti i osujetiti ovu sramotu, i to ne samo švedskog naroda. Zahtjevamo da spriječite civilizacijsku sramotu, sačuvajte svoj dignitet i dignitet vaše nacije tako što nećete Handkea nagraditi Nobelom. Ako to učinite, bit ćete zapamćeni kao nacionalni heroji i heroji svjetske historije. U suprotnom, bit ćete zapamćeni kao saučesnici u civilizacijskom negiranju genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Budite hrabri. Posebno to zahtjevamo od majke, kraljice Siliae Renate Sommerlath. Draga Kraljice, podržite i odbranite sebe, svoju porodicu, zaštitite Vašu djecu, Vašu državu i Vašu civilizaciju. Ako to uradite, Vi branite ideale i vrijednosti za koje se borite, mi vjerujemo da ste tako učeni i naučeni. Pozivamo švedski kraljevski par da prisustvuje 25. godišnjici obilježavanja genocida kada će cijeli civilizirani svijet odati počast za ubijenih 8.500 nevinih ljudi. To će predstavljati najveće protivljenje idejama ratnih zločinaca i negatorima genocida u 21. stoljeću. Ovo je prvi poziv koji smo poslali. Pozivamo Vas da prisustvujete na obilježavanju godišnjice. Očekujemo Vas. Pozivamo Kraljicu da nas posjeti bilo kada. Naša srca su otvorena za svaku majku, za svakoga ko ima imalo razumijevanja za ono kroz šta smo prošli.

Vaše eventualno nesprečavanje dodjele Nobelove nagrade jednom od najvećih negatora genocida i nedolazak na obilježavanje 25. godišnjice od genocida u Srebrenici bi značila potvrdu Kraljevske porodice da podržava odluku Akademije da bude nagrađen sljedbenik nacističkih i fašističkih ideja. "Nagrada" nas primorava da prvi put razmišljamo o postavljamo stuba srama u Srebrenici povodom 25. godišnjice. On bi opominjao da postoje pojedinci i organizacije koji podržavaju genocid. Ako ne spriječite dodjelivanje "nagrade" krenut ćemo od članova vaše Kraljevske akademije i onih koji su predložili i podržali Handkea kao jednog od najvećih negatora svih zločina koji su se desili u bivšoj Jugoslaviji.

Vjerujemo da nas razumijete i da ćete učiniti sve što možete da spriječite sramni i anticivilizacijski čin podrške zločincima i fašistima.

Kraljevskoj porodici želimo da zadrži viševjekovni kontinuitet, dobro zdravlje i Božju pomoć u donošenju odluke koju od vas tražimo.

Fiat iustitia, et pereat mundus (Neka bude pravda, makar propao svijet), napisale su Majke Srebrenice u pismu švedskoj kraljevskoj porodici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije