Proces protiv Tokića: Optužen za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje

Fena
Proces protiv Tokića: Optužen za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje
U Osnovnom sudu u Banjoj Luci danas je održan glavni pretres u sudskom procesu Sejfudinu Tokiću i Adnanu Bajriću.

Okružno tužilaštvo Banja Luka je 2015.godine podiglo optužnicu protiv Tokića i Bajrića zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. 

U optužnici se navodi da su Tokić i Bajrić pomenuto krivično djelo počinili 22. maja 2015. godine, u Banjoj Luci, na prostoru između Gradske uprave i hrama Hrista spasitelja, za vrijeme održavanja pomena povodom godišnjice stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banja Luka tokom 1992. godine. 

Tokić i Bajrić su u to vrijeme, "raširili ratnu zastavu Armije BiH, kao podsjećanje na dan kada je BiH postala član Ujedinjenih nacija bez entiteta"

Na današnjem pretresu saslušana su dvojica svjedoka tužilaštva, Radovan Jović i Mladen Pandarić, a nastavak suđenja je 5. februara 2018. godine.

Tokić je za Fenu rekao da je to vidi kao "politički proces, koji je organizovan u režiji Milorada Dodika i dijela policije RS".

"Ja sam tada lišen slobode i to u trenutku kada sam organizovao konferenciju za novinare, a povodom godišnjice prijema RBiH u punopravno članstvo UN-a", ustvrdio je Tokić podsjetivši da je prošlo dvije godine od tog slučaja i sada je tek počelo suđenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije