Problemi za mještane Maglaja: Rijeka Fojnica dva puta se izlila u tri sedmice

Radiosarajevo.ba
Problemi za mještane Maglaja: Rijeka Fojnica dva puta se izlila u tri sedmice
Foto: Armin Durgut / Pixsell / Mjesto Lijesnica pokraj Maglaja, poplave 2019.

Uslijed obilnih padavina u Bosni i Hercegovini rijeka Fojnica kod Maglaja izlila se iz korista i poplavila okolne kuće i zemljišta u mjestu Donji Bradići.

Ovo je drugi put u tri sedmice da se rijeka Fojnica izlila iz korita. Mještani su samo mogli posmatrati kako voda ulazi u njihove kuće i pomoćne objekte, a još uvijek niko nije došao da im pruži pomoć.

Ogorčeni mještani kažu da lokalna vlast u Maglaju nije htjela ništa uraditi ni kada je rijeka Fojnica početkom maja prvi put izlila iz korita i tada je sa sobom nosila zemlju, granje i balvane. To je u značajnoj mjeri začepilo tok rijeke, pa se voda s novim velikim padavinama izlila iz korita i poplavila okolne kuće.

Slična situacija je i u općinama Čelić i Lopare gdje su poplavljena poljoprivredna zemljišta i putevi. U Srebreniku je poplavljen lokalni put, dok je u Zavidovićima došlo do odrona zemljišta.

U Tuzli je došlo do izlijevanja rijeke Jale.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije