Problemi s migrantima sve veći: Europska unija neće finansirati sve prihvatne centre

Radiosarajevo.ba
Problemi s migrantima sve veći: Europska unija neće finansirati sve prihvatne centre
Foto: RTRS / Migranti u BiH

Operativni štab za pitanje migracija u BiH ostaje pri odluci o formiranju prihvatnog centra u Vučjaku kod Bihaća, iako je stav predstavnika Delegacije EU u BiH da neće finansirati smještaj migranata na ovoj lokaciji.

Odluku predstavnika Delegacije Europske Unije članovi štaba su ocijenili neutemeljenim, tvrdeći da u svemu možda postoje skrivene namjere da se migranti što duže zadrže u BiH, piše Srpskainfo.

Tokom sastanka Operativnog štaba za pitanje migracija, kojim je predsjedavao resorni ministar Dragan Mektić, posebno je kritikovan navod da je lokacija neprihvatljiva, jer je blizu granice s Hrvatskom.

Iako nismo uspjeli dobiti izjavu ministra Mektića, postoji mogućnost da, radi daljeg rastrećenja pritiska na ovaj kanton, bude razmotrena i mogućnost smještaja migranata u centru “Duje” u Doboj Istoku.

Stručnjaci odavno upozoravaju da će zbog velikog talasa migranata i mogućnosti ostanka bez finansijske pomoći EU, BiH imati sve veće probleme, jer će postati 'džep' za sakupljanje migranata.

"Institucije na BiH nivou su olako shvatile ovu problematiku. Zbog toga što EU neće finansirati centre zasigurno nas očekuju veliki problemi. Naš mentalitet je takav da mi ne idemo u susret problemu nego čekamo da nam se desi i onda ne znamo koje mjere da donesemo kada bude kasno", objašnjava bivši ministar unutrašnjih poslova RS i sadašnji predsjednik Foruma za bezbjednost građana Banjaluka, Radislav Jovičić.

Dodaje da je pravo pitanje šta BiH može da uradi i šta RS sama može da učini kada je u pitanju ova kriza.

"Ovo je jedan mnogo teži, međunarodni problem za čije rješavanje je potrebno mnogo međunarodnih komunikacija. BiH postaje jedan džep nadolazećih tura koje idu ka zapadnoj Europi i ostaju u BiH, jer je Hrvatska zatvorila granice i zatvorit će ih još više. Mi moramo biti spremni da odgovorimo na te izazove, a to mora da odredi politika, finansije, međunarodna zajednica…", zaključio je Jovičić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije