Privremeno zatvoreno 47 kompanija

Radiosarajevo.ba
Privremeno zatvoreno 47 kompanija
Foto: FUZIP / Pojačane kontrole

Od 9. do 30. novembra na teritoriji Federacije BiH izvršeno je 807 inspekcijskih nadzora i doneseno 47 mjera privremene zabrane rada, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Uprava ponovno poziva sve privredne subjekte u Federaciji BiH da preispitaju njihovo poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja.

Pojačane inspekcijske aktivnosti bit će nastavljene u kontinuitetu, najavljeno je.

„U nastavku drugog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH u 2018. godini, federalni inspektori su od 9. do 30. novembra ove godine ostvarili sljedeće rezultate: izvršeno je 807 inspekcijskih nadzora i 10 kontrolnih nadzora; sačinjeno 807 zapisnika; utvrđena 525 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 525 prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim efektom od 786.330 KM. Utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 149.242 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak; izrečeno je 129 upravnih mjera, od kojih se 47 odnosi na mjere privremene zabrane rada“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da od 337 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da jedan ne posjeduje fiskalni uržeđaj, 34 subjekta nisu izdavali fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

„Napominjemo da se pojačani inspekcijski nadzori vrše na čitavoj teritoriji FBiH, u toku radnog vremena, kao i u noćnim i ranim jutarnjim satima te u dane vikenda“, istaknuto je u saopćenju.

Akcent pojačanih inspekcijskih aktivnosti je na borbi protiv sive ekonomije, a inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije