SDP-ovci poručili: Nastavljamo raditi, ne predajemo se, Sarajlije znaju ko su izdajice

E. H.
SDP-ovci poručili: Nastavljamo raditi, ne predajemo se, Sarajlije znaju ko su izdajice
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Igor Stojanović

Predstavnici Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Sarajevo održali su danas press konferenciju povodom posljednjih dešavanja u ovom kantonu i najavljene smjene Vlade KS. 

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP Sarajevo Damir Mašić ovom prilikom kazao je da je ono što se dešava u KS protivno interesima građana.

"Građani su razočarani izdajom i prevarom naših dosadašnjih partnera, a posebno Željka Komšića. Naša koalicija je nastala nakon na programu koji sadrži 300 mjera od kojih je velika većina realizirana. Građani su vrlo brzo vidjeli efekte, oživjeli smo projekte koji su bili mrtvi više od deset godina. Nismo do danas čuli zbog čega SBB i DF ruše Vladu KS. Ovo je sukob ideja, s jedne strane je 300 mjera, a s druge strane dokument na dvije i po strane", poručio je Mašić.

Dodao je da je rušenje dogovoreno 17. maja, što je potvrdio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

"DF-u je jedini cilj bio da uđe u šestorku kako bi iznutra razvalili to i vratili Izetbegovića na vlast. Bez obzira na 18 potpisa mi nastavljamo raditi, mi se nećemo predati. A, građani Sarajeva su vidjeli ko su izdajice", naglasio je Mašić.

Prema njegovim riječima, ova "bošnjačka" trojka se nije slučajno u ovom trenutku formirala.

"Građani im ovo neće oprostiti", zaključio je Mašić.

Šef Kluba SDP-a Igor Stojanović kazao je da je BiH postavljena na sistemu gdje je kriminal usko vezan s nacionalizmom.

"Mi smo krenuli da stavljamo prioritete i prije svega transparentnosti politike. Građani su jednim klikom mogli da vide gdje je ko zaposlen i koliko čega ima.  Kad smo kod ovoga što oni pokušavaju da zamažu s Mariom Nenadićem - često slušamo iz SBB-a i DF-a da oni ovo rade za državu, nama su prioritet svi građani", istakao je Stojanović.

Ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica u Vladi Kantona Sarajevo Malik Garibija istakao je da je jako puno država uzima za izgovor.

"Istina je da su državu dali za kanton. Država je obrazovanje, dobre ceste, jaka policija i sve ono što predstavlja život građana. Ljudi idu iz BiH ne zato što nismo članica NATO-a, već zato što im nedostaju osnovne stvari. Naš cilj je da izgradimo državu za sve nas. Tu državu grade oni koji saniraju cijevi, popravljaju prozore itd. Mi smo imali saradnju sa strancima, ali nama puno više znači ovo što građani govore. Ponosni smo na podršku građana. Vlast smijemo izgubiti, ali obraz nizašto", porucio je Garibija.

Odgovarajući na pitanja, Stojanović je kazao da SDA, SBB i DF ne zanima zašto u novoj većini nedostaje predstavnika svih naroda u BiH.

"Oni to rade mimo Ustava i njima to odgovara. Očigledno je da će SDA takvom politikom nastaviti politiku Dodika. Za njih je najvažnije ime i nacija", poručio je Stojanović.

Dodao je da nova koalicija nema većinu u Kolegiju i to im ne dozvoljava da pokrenu proceduru smjene.

"Mi ćemo se do zadnjeg i na Kolegiju boriti da ova Vlada ostane do zadnjeg. Moraju nas smijeniti kako bi progutali ovu tačku dnevnog reda", naglasio je Stojanović.

Mašić je dodao da od sedam pozicija na državnom nivou ovoj trojki su pripale isključivo bošnjačke pozicije.

"To je na koji način Komšić i DF vide Bosnu i Hercegovinu. Tako je isto i na nivou Federacije, to je deset bošnjačkih pozicija i jedna koja pripada Srbima. To je način na koji su oni isporučili državu Dodiku. Oni su sad sakupljači lopti na državnom nivou, koje šutaju Dragan Čović i Milorad Dodik", istakao je Mašić.

Stojanović je pojasnio da smjena Vlade KS može potrajati.

"Moja procjena je da se nova Vlada i nova većina ne mogu formirati prije marta sljedeće godine", kazao je Stojanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije