Pripadnicima OS BiH dodijeljena priznanja s takmičenja u SAD-u i Hrvatskoj

Anadolija
Pripadnicima OS BiH dodijeljena priznanja s takmičenja u SAD-u i Hrvatskoj

U Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu dodijeljena su priznanja pripadnicima Oružanih snaga BiH – učesnicima takmičenja za najspremnije vojnike održanih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Hrvatskoj.

Ukupno 15 vojnika, podoficira i vojnika iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Nacionalne garde Marylanda i Oružanih snaga Estonije takmičilo se na ovom izuzetno zahtjevnom vojnom takmičenju u Marylandu.

Tim iz OS BiH ostvario je zapažene rezultate, a u njegovom sastavu su bili potporučnik Faris Sitnić, stariji vodnik I klase Zvonko Baotić, vodnik Stefan Bećarević i kaplar Jasmin Suljić.

Svi zadaci zahtijevali su širok spektar sposobnosti i vojničkih vještina. Kao primjer toga vrijedi istaći kako su u okviru takmičenja, za vrijeme marševanja, takmičari nosili ranac težine 16 kilograma stazom dužine 12 kilometara. 

Priznanja su dodijelili načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović i komandant Nacionalne garde Maryland generalmajor Linda L. Singh. 

Mašović je kazao kako je velika privilegija da kroz uručivanje priznanja najboljim pripadnicima OS na takmičenju "2019 Best Warrior Competition NMG" u Marylandu i takmičenju u Hrvatskoj na najbolji način Oružane snage BiH budu predstavljene. 

OSBiH_SAD_AKT_011.jpg - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba

"Ono što zaista čini posebnu specifičnost i ono na šta smo mi u OS ponosni jeste istinsko prijateljstvo i danas, ne 15 nego 16 godina istinske prijateljske saradnje između OS BiH i Nacionalne garde Maryland", rekao je Mašović.

Kazao je kako je riječ o 16 godina uspjeha, istinskog unapređenja prijateljstva, ali i odnosa ne samo između vojski nego i građana dvije zemlje. 

Svečana ceremonija je održana u okviru službene posjete delegacije Nacionalne garde Maryland Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, koja se realizira od 21. do 26. juna 2019. godine, u skladu s godišnjim planom saradnje BiH i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), po programu Vojska-Vojsci. 

Na čelu delegacije NG Maryland je generalmajor Singh koja je zahvalila na gostoprimstvu i dodala kako je ovo "njen drugi dom". Dodala je kako je ovo njena posljednja zvanična posjeta BiH, ali ne i posljednja posjeta uopćeno.

OSBiH_SAD_AKT_012.jpg - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba

Singh je kazala kako je ova zemlja nevjerovatna i ne, izričito samo zbog prirodnih ljepota, nego ljudi. Naučila je kako, samo ako vjerujemo i podupiremo jedni druge, zajednički možemo uraditi nevjerovatne stvari. 

Potporučnik Faris Sitnić dobio je nagradu za učešće na takmičenju u SAD-u koje je održano u martu.

Zadovoljan je nagradom, učešćem i prijateljstvima koja su stekli.

"Takmičenje se sastojalo iz više različitih vojnih disciplina. U toku tri dana koja smo se takmičili, bilo je dosta zahtjevno. U svakoj kategoriji oficira, podoficira, vojnika bilo je po pet-šest takmičara iz Amerike, BiH i Estonije. Bilo je dosta zahtjevno i bilo je potrebno vještina", rekao je Sitnić.

OSBiH_SAD_AKT_002.jpg - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba

Poručnik Igor Emkić jedan je od dobitnika diplome za ostvareni rezultate na takmičenju "Najbolji vojnik u Hrvatskoj" . Pojasnio je kako je koncept takmičenja takav da sedam dana traju kvalifikacije što se tiče same startne pozicije, a samo finale takmičenja, odnosno na dan takmičenja bilo je potrebno u osam sati savladati teren od 40 kilometara, a u svemu tome se nalazi 12 radnih tačaka koje se sastoje od gađanja, navigacije i tome slično.

"Prilikom toga nosite sa sobom veliki broj i težinu opreme", rekao je Emkić koji je pojasnio da je takmičenje održano početkom mjeseca.

Emkić je rekao kako su imali određeni vremenski period da se pripreme za takmičenje s obzirom da je ono visokog intenziteta i ne bi mogli savladati zadatke bez priprema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije